Přijde Fiala o voliče? Plesl prohlédl taktiku Rakušana

10.02.2024 17:55 | Monitoring

STAN chce ukrást voliče koaličním partnerům, samozřejmě především ODS, na kterou je mířená kampaň. Opozici nesebere nic, ne po tom, co předvádí poslední dva roky. Možná ale, že i voliči hnutí prokouknou, jak se snaží vyběhnout s koaličními partnery, uvedl v XTV šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl. Nevycházel ani z údivu nad tím, co v posledních dnech předvedla ministryně obrany Jana Černochová s tričkem se stíhačkou F-35.

Přijde Fiala o voliče? Plesl prohlédl taktiku Rakušana
Foto: XTV
Popisek: šéfredaktor MF DNES Jaroslav Plesl v XTV

Úvodem se Plesl zaměřil na neplnění slibu prezidenta Petra Pavla, že otevře Hrad více lidem, na rozdíl od svého předchůdce. „Myslím, že je důležité se dívat na to, jak lidé ve zvolených úřadech – čím vyšší úřad, tím důležitější člověk – naplňují své sliby. Když něco slíbil, tak je dobré se podívat na to, jak poté přistoupí k plnění slibu; dají se z toho odvozovat další různé věci. Slíbil, že ještě více otevře Hrad veřejnosti, tedy více, než byl otevřený za předchozího prezidenta, ale realita je trošku jiná... A co ty další sliby?“ přemítá Jaroslav Plesl v rozhovoru pro XTV.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Následně se pozastavil u slov exprezidenta Miloše Zemana, který nedávno pro XTV komentoval napětí ve vládní koalici v důsledku blížících se voleb. STAN označil za „drobného hlodavce“. Rakušanovy výjezdy mezi lidi označil za „sebevražedné“.

„Myslím si, že STAN jako drobný hlodavec zatím loď neopouští, ale uvědomuje si, že jestli nechce pohořet v následujících volbách, tak bude muset svým koaličním partnerům sebrat nějaké voliče. Když máte 6-7 procent v průzkumech, není to mnoho. A agendou, kterou má STAN, se musí zaměřit na své koaliční partnery, protože těžko bude brát voliče opozičním stranám, které zastávají v zásadě opačné zásady než STAN. Opozici nesebere nic, ne poté, co tu předváděl poslední dva roky. Takže STAN musí krást TOP 09, Pirátům, lidovcům, tam už není moc co ukrást, a samozřejmě ODS, tam je podle mě mířená ta kampaň. Čili oni neopouštějí loď, oni na té lodi jenom chtějí víc kajut pro sebe. Proto na to také tak podrážděně reagovala Pekarová Adamová, svolala dohodovací řízení s panem Rakušanem, protože ví, že se pohybuje na hranici pěti procent a jestli Rakušan uspěje s tou svou kampaní a ukáže, že je větší lídr než všichni ostatní v té vládní koalici, tak samozřejmě oni přijdou o voliče,“ míní Zeman..

A že jsou Rakušanovy výjezdy sebevražedné? „To se uvidí na výsledku eurovoleb a potom samozřejmě na výsledcích voleb do vyšších územně správních celků. Tam bude účet vystaven definitivně. Možná, že to voliči prokouknou, a možná, že ani voličům hnutí STAN se nebude líbit, jak se snaží vyběhnout se svými partnery, bez nichž by ve vládě samozřejmě nebyli. Je to dvousečná zbraň, může to poškodit tepnu koaličnímu partnerovi, ale také to může fatálně poškodit kratší tepnu panu Rakušanovi,“ uvažuje Plesl.

O voliče nyní bojuje i ministr práce a sociálních věcí, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka: „Je to úplně stejné jako u hnutí STAN. Ve straně se ho pokusili sestřelit, tak musí předvést nějakou činnost směrem k obnově voličského jádra. Myslí si, že to bude dělat tím, že pohrozí odejmutím nějakých sociálních dávek lidem, o nichž si potenciální voliči KDU-ČSL myslí, že by je neměli dostávat,“ soudí Plesl.

Pozornost na sebe v posledních dnech strhla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která spustila prodej triček s letounem F-35 a s nápisem „Nejoblíbenější holka v Alianci“. Jedno si oblékla ve Sněmovně na sebe a poté, co Babiš nákupy letounu kritizoval, k němu přišla, odhalila se mu s tričkem s F-35 na hrudi a jedno mu vrazila do ruky.

„Tady nevím, co je cíl paní ministryně Černochové. Ona neřeší výtky, že pokud stíhačky budou dodány se zpožděním, že bude problém; neřeší ani výtky lidí, že je nesmysl kupovat stíhačky F-35, takových lidí je obrovské množství. Paní ministryně má mluvit k těmhle lidem, a jestli si myslí, že je přesvědčí tím, že si někde roztáhne kabát a tam bude mít stíhačku... Ona neumí správně odpovědět na obavy nebo na nesouhlas lidí, kteří odmítají, abychom za stíhačky utratili X stovek miliard,“ říká Plesl.

„To, co udělala s tím tričkem, je naprosto kontraproduktivní, a to si myslím, že je problém. Tohle není správná komunikace toho celého problému. Jestli něco má smysl, tak ptát se ministryně obrany, jestli si uvědomuje, že zvolila totálně nevhodnou a špatnou komunikaci problému, který chce řešit, “ zopakoval Jaroslav Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Loupežníci u moci., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 10.02.2024 18:40:51
Fialu a spol volí jen podvodníci a zloději. Pro většinu voličů nemá tato koalice co nabídnout.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…