Přijde to na podzim, takže... Pehe doporučuje posílit spolupráci v EU, jinak nám může ujet další vlak

01.05.2020 15:44

I když to vypadá, že pandemie v Česku pomalu odeznívá, ta skutečná krize nás teprve ještě čeká, predikuje politolog Jiří Pehe v rozhovoru pro Novinky. Odhaduje tak na základě důsledku drastických opatření v boji s koronavirem, které přinesou hospodářskou krizi, jež může být za určitých okolností skutečnou kalamitou. Bude prý zapotřebí produktivní spolupráce v rámci EU.

Přijde to na podzim, takže... Pehe doporučuje posílit spolupráci v EU, jinak nám může ujet další vlak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Pehe nabádá své spoluobčany, aby v souvislosti s rozvolňováním omezení zavedených vládou v boji s koronavirem nepropadali euforii. „Škody způsobené de facto plošným vypnutím ekonomiky se začnou skutečně sčítat až na podzim,“ dodává Pehe. A to i navzdory masivním finančním injekcím vlády do ekonomiky i nejrůznějším programům.

„Už teď jasné, že mnoho menších podniků i firem poskytujících služby nepřežije,“ poukazuje na fakt, že se výrazně sníží kupní síla obyvatelstva, protože i ti, kdo peníze budou nadále mít, budou raději opatrní.

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí
Vláda si na záchranná opatření půjčuje ohromné sumy. Dá se tak očekávat to, co se děje vždy, když vlády lijí do ekonomiky ohromné peníze na dluh nebo prostě tisknou peníze – tedy rostoucí inflace. „Ta znehodnocuje platy a sociální dávky, nejsou-li chráněny inflačními doložkami, jejichž financování si vláda ještě může dovolit,“ upozorňuje politolog s tím, že se spustí také vlna osobních i firemních bankrotů. 

Hlavní potíž české ekonomiky spočívá v tom, že páteř české ekonomiky tvoří produkce na vývoz. „Zpřetrhané dodavatelsko-odběratelské vztahy bude těžké na mezinárodní úrovni rychle obnovit,“ očekává Pehe. Hlavní roli v boji s pandemií by rychle měli převzít od epidemiologů ekonomové. „Otázkou je, co může vláda s jejich pomocí v ekonomice tak závislé na okolním světě skutečně ovlivnit,“ přemítá Pehe, podle kterého je pro nás zřejmě mnohem důležitější sledovat dění v Německu, kam míří více než třicet procent našeho exportu.

V neposlední řadě bude také zapotřebí produktivní spolupráce v rámci EU. „Bez ní z nastávajících potíží jen tak nevybředneme, leckdo si to nepřipouští,“ varuje Pehe. Pokud se Česko nepřeorientuje od „současného visegrádského okopávání kotníků Bruselu včas směrem k evropské spolupráci“, můžeme zakusit nejen o dost horší ekonomické problémy, než je nutné: „Může nám také ujet vlak dalšího, zřejmě bouřlivého dění v EU,“ dodává politilog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…