Příkaz k vyklizení Hradčanského náměstí přišel z Hradu, odhalil Michael Žantovský svědectví policisty

16.04.2016 14:47

Exdiplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz, že vyklidit Hradčanské náměstí při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze přikázal Hrad. Podle jeho slov mu to řekl jeden z policistů.

Příkaz k vyklizení Hradčanského náměstí přišel z Hradu, odhalil Michael Žantovský svědectví policisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Žantovský zmínil, že za pravdivost výroku nemůže ručit. „Ale slyšel jsem od jednoho z těch policistů, že příkaz k vyklizení Hradčanského náměstí nepřišel z Ministerstva vnitra, ale přímo z Hradu,“ řekl.

Žantovský byl jedním z těch, který stál v čele průvodu, jenž chtěl dát u Hradu najevo, že nesouhlasí s návštěvou čínské hlavy státu v Praze. Policisté se dle jeho slov chovali k demonstrantům korektně. I tak ale považuje příslušné omezení za porušení práva na shromažďování a vyjadřování názoru. 

Exdiplomat zároveň zmínil přijetí čínského prezidenta v Londýně v loňském roce. To se prý s tím letošním v Praze nedá srovnávat. Příjezd čínského prezidenta se dá dle jeho názoru srovávat jen s návštěvami, které si pamatujeme z totality. 

Zavření Hradčanského náměstí obhajoval v minulých dnech policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj policisté postupovali správně, navíc svolavatel akce podle něj změnil místo konání do nedalekého parku. Tuhý zároveň popřel, že by policisty úkolovali zaměstnanci Pražského hradu. Jeden z organizátorů demonstrace Tomáš Pikola (LES) však toto rozporuje. 

„Měli jsme nahlášeno Hradčanské náměstí, na magistrátním webu bylo uvedeno ještě v úterý ráno. V půl jedenácté dopoledne mi pak volala policie, že náměstí je uzavřeno. Ptali se, jestli chceme akci zrušit, nebo ji udělat někde jinde. Až v reakci na to jsme nahlásili přesun do parku, neměli jsme jinou možnost,“ popsal pro ČTK.

  • Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…