Přiletěl Biden. A izraelské plány se „upravovaly“

15.12.2023 8:03

Američané stále důrazněji tlačí na Izrael, aby v maximální možné míře snížil počet civilních obětí války v Pásmu Gazy – s pomocí inteligentně naváděné munice. CNN však v této souvislosti upozornila na hodnocení amerických tajných služeb, podle kterých až 45 % z 29 000 munice vzduch–země, kterou Izrael shodil na Gazu od 7. října, byly neřízené „němé bomby“. CNN také tvrdí, že Izrael měl plány na útok v Gaze připraveny krátce po brutálním útoku Hamásu ze 7. října, ale Američané Izraelcům podali pomocnou ruku a některé části jejich plánu změnili.

Přiletěl Biden. A izraelské plány se „upravovaly“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Negevské poušti

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan se podle agentury Reuters setkal s premiérem Benjaminem Netanjahuem a hovořil s izraelskými představiteli o možném přechodu na vojenské operace o „nižší intenzitě“. Izraelští politici však dávají najevo, že jsou odhodláni Hamás zničit. I s vědomím toho, že to bude trvat řadu měsíců.

„Bude to trvat déle než několik měsíců – ale vyhrajeme a zničíme je,“ řekl izraelský ministr obrany Yoav Gallant poradci Sullivanovi.

Američanům to však nestačí.

List The New York Times s odvoláním na blíže neučené americké představitele uvedl, že Bílý dům řekl Izraeli, aby koncem roku ukončil svou rozsáhlou pozemní kampaň v Gaze a přešel na cílenější fázi zaměstnávající elitní komanda. Stejně tak by podle představ Američanů měli Izraelci používat inteligentnější munici.

Americká zpravodajská stanice CNN však v této souvislosti upozornila na hodnocení amerických tajných služeb, podle kterých až 45 % z 29 000 munice vzduch–země, kterou Izrael shodil na Gazu od 7. října, byly neřízené „němé bomby“. Neřízená munice je obvykle méně přesná a může představovat větší hrozbu pro civilisty, zejména v tak hustě osídlené oblasti, jako je Gaza.

Ministr zemědělství Avi Dichter, člen izraelského bezpečnostního kabinetu a Netanjahuovy strany Likud, tento popis situace důrazně odmítl. „Nic takového jako ‚němé bomby‘ neexistuje. Některé bomby jsou přesnější, některé méně přesné. To, co máme, jsou většinou precizní piloti,“ řekl armádnímu rozhlasu.

Podle CNN dostali Američané od Netanjahua přesný časový rámec dalších kroků operace, ale z Bílého domu zaznělo, že je asi jasné, že tento rámec nebude probírán veřejně.

Podle serveru listu Jerusalem Post se navíc izraelské delegaci ve Washingtonu dostalo ujištění, že i Američané to berou tak, že dny vůdce Hamásu Jahjá Sinváry jsou sečteny. Jahjá vede Hamás od roku 2017. V minulosti byl odsouzen za vraždu.

Netanjahu na tiskové konferenci po jednání v Bílém domě zopakoval, že cíle izrelské armády v Pásmu Gazy se nemění. „Naši hrdinští vojáci nepadli nadarmo,“ řekl izraelský premiér. „Vzhledem k hluboké bolesti z jejich smrti jsme odhodlanější než kdy jindy pokračovat v boji, dokud nebude Hamás odstraněn – až do absolutního vítězství.“

CNN dále upozornila, že Izraelci měli plány na útok do Gazy připraveny velmi rychle, ale na radu Američanů je upravili.

„Izraelci měli nápady na vojenskou kampaň velmi brzy, což jsme považovali za problematické,“ řekl jeden z pracovníků v Bílém domě, a poukázal na Bidenovu návštěvu Izraele jako na zlomový bod, kdy byly plány na pozemní kampaň „upraveny“ na základě amerických rad a doporučení.

Mezitím Evropa zůstává v pohotovosti kvůli islamistickým hrozbám, které mohou provázet válku mezi izraelskou armádou a teroristy z Hamásu. „Úřady v Dánsku, Německu a Nizozemsku uvedly, že sedm lidí, včetně čtyř podezřelých členů Hamásu, bylo zatčeno pro podezření z plánování útoků na židovské instituce,“ napsala agentura Reuters. Představitel Hamásu Sami Abu Zuhri však podle agentury popřel, že by členové Hamásu byli zatčeni. Tento typ zpráv má podle něj jen narušit podporu Palestinců v Evropě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen na okraj i ČR hlasovala na půdě OSN proti zastavení zabíjení v Gaze ,Hold mrtví vydělávají, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 15.12.2023 10:10:14

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …