Přiletí. 90% šance, že zůstane. Německý systém na migranty nefunguje

23.02.2024 10:26

Němcům se nadále nedaří deportovat neúspěšné žadatele o azyl. Server listu Die Welt pátral po důvodech a zjistil, že ve 230 případech odmítli piloti deportované přijmout na palubu letadla. Ale to prý není ten hlavní problém. Hlavní zádrhel prý tkví v německých úřadech. Německé zákony jsou prý navíc tak děravé, že šance, že se deportaci podaří dotáhnout do úspěšného konce, je přibližně 10 procent. A tradiční politické strany nevědí, co s tím.

Přiletí. 90% šance, že zůstane. Německý systém na migranty nefunguje
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Server německého listu Die Welt upozornil, že Německu se příliš nedaří deportovat ze země neúspěšné žadatele o azyl. V roce 2023 mělo být deportováno necelých 48 tisíc lidí. „A dvě třetiny těchto deportací zkrachovaly v poslední fázi,“ upozornil server listu. Deportovat se nakonec podařilo jen asi 16 tisíc lidí.

Spisovatel Andrew Hammel myšlenku rozvedl na sociální síti X a v souladu s článkem upozornil na hlavní fakt, kvůli kterému Německo zkrátka a dobře nemůže deportovat ani většinu neúspěšných žadatelů o azyl. Podle Hammela teď v Německu žije asi 250 tisíc lidí, kterým byla žádost o azyl zamítnuta. Např. kvůli spáchání závažného trestného činu. Ani těmto lidem se nechce Německo opustit, protože život v Německu je i přes skrývání se před policií lepší, než v jejich domovské zemi.

„Prvním problémem je, že 50 % z nich dorazilo bez dokladů totožnosti, někteří dokonce smazali své vlastní otisky prstů kyselinou. … Německé úřady musejí podstoupit dlouhou, nákladnou a únavnou proceduru, aby zjistily, kdo jsou a odkud přišli,“ napsal Hammel s tím, že domovské země migrantů často odmítají spolupracovat v tomto identifikačním procesu a všelijak ho zdržují. Prý třeba proto, že nestojí o návrat násilníka do původní země. Nebo se jen rády zbaví početných skupin nezaměstnaných mladých mužů, kteří dělají problémy.

A Německo to prý často vzdá, jen odmítnutým žadatelům o azyl vydá papír, že mají opustit zemi, ale tím to končí.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
Není bez zajímavosti, že ve 230 případech odmítli piloti letadel deportované vpustit na palubu. Ale to nebyl ten největší problém.

„Ale zdaleka nejčastějším důvodem bylo, že policie nemohla najít osobu, která má být vyhoštěna. Deportovaní jsou ve skutečnosti předem informováni, že se je policie chystá deportovat, a mnozí se rozhodnou jít do ilegality,“ upozornil s odvoláním na článek Hammel. Na 30 tisíc deportací bylo zmařeno pomalostí německých úřadů. Neúspěšní žadatelé o azyl měli čas zmizet kdesi v ulicích německých měst. Stává se, že německé úřady vydají neúspěšným žadatelům výzvu, ať se dostaví k deportačnímu letu a většina se nedostaví. Deportace se tak dotkne jen těch, kteří se snaží jednat poctivě.

Hammel v této souvislosti upozornil, že přitom ti, kteří se snaží být poctiví a chovat se podle zákonů, by se do německé společnosti integrovali mnohem lépe než lidé, kteří německé zákony obcházejí.

„Takže shrnuto, jakmile nelegální přistěhovalec přistane v Německu, je 90% šance, že tam bude moci zůstat, jak dlouho bude chtít. Německé zákony a předpisy jsou tak děravé, že k deportaci dochází pouze tehdy, když se deportovaná osoba v podstatě smíří se svým osudem,“ prohlásil Hammel. „Kdykoli přemýšlíte nad tím, proč stále více Němců přitahují populistické strany, je užitečné mít na paměti, že tento naprosto rozbitý systém udržovala po desetiletí každá německá mainstreamová strana a žádná z nich nemá žádný ucelený plán, jak to napravit,“ dodal.

Andrew Hammel promlouvá

Andrew Hammel promlouvá

Andrew Hammel promlouvá

Andrew Hammel promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…