Primátor Hřib se ohradil: Špehování? Ne! Jen uděláme opravdové ‚smart city‘ a budeme pracovat s daty

04.04.2019 15:18

Dojde v Praze ke zdanění prázdných bytů? Je to stále ve hře. A to i přesto, že Piráti minulý týden říkali, že nic takového nechtějí. Primátor za Piráty Zdeněk Hřib v rozhovoru pro Novinky.cz však zdanění nevyloučil.

Primátor Hřib se ohradil: Špehování? Ne! Jen uděláme opravdové ‚smart city‘ a budeme pracovat s daty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Hřib trvá na tom, že Praha nemůže stavět infrastrukturu pro prázdné byty bez toho, aniž by jí to stát kompenzoval. Zároveň se obul do lídra TOP 09 Jiřího Pospíšila. Žádná koaliční krize totiž podle jeho slov neexistuje a jde jen o pseudokauzu vyvolanou právě Pospíšilem. 

A o co konkrétně jde? O to, že Piráti zmínili, že by se pomocí odběru elektřiny mohlo zjišťovat, kolik má Praha prázdných bytů, což by se následně mohlo řešit zavedením vyšší daně pro majitele takových bytů. Hřib nyní tvrdí, že je tento problém řešen v koalici kontinuálně. „Ten základní problém je, že je nutné informaci objektivizovat. Celá řada názorů pochází od lidí, kteří v tom systému mají nějaký svůj zájem,“ zmínil s tím, že skutečně existují názory v koalici, že by ke zdanění mělo dojít. Ukázal na hnutí Praha sobě. 

Původní text ZDE.

„Je vícero možností, jak zjistit prázdné byty. Jedna z nich je, že budeme dělat opravdové ‚smart city‘ a pracovat s daty. Jedním z takových řešení je například to, že PRE zpracuje anonymizovanou statistiku z dat, která už dávno má,“ podotkl Hřib, jenž však zároveň vyloučil, že by mělo dojít k jakémukoliv šmírování lidí. „To je naprostý nesmysl. Právě kvůli tomu je do procesu vzat Institut plánování a rozvoje (IPR), aby byla vytvořena metodika, podle které se určí, jak velké lokality dokážeme zmapovat. Jestli to bude na úrovni městských částí nebo katastru,“ poznamenal. 

Podle dat chce následně zjistit, jestli jde o problém, nebo ne. „A zjistíme, jestli je to problém novostaveb nebo třeba staré zástavby, a pokud zjistíme, že je to problém, tak podle toho se bude odvíjet spektrum možných řešení,“ dodal.

Vyloučil však, že by následně mohlo dojít kke zvýšení daně z nemovitostí pro prázdné byty. „Zapomeňte na daň z nemovitosti. Máte ve městě registrované lidi a na ty lidi vám stát dává peníze. Když tam ti lidé nežijí, tak by tím město ale brzy zkrachovalo, protože nemá příjmy, ale jen výdaje. V případě, že tu mají být prázdné byty a má to být nějaký způsob zabezpečení lidí na stáří, jak jsem někde slyšel, tak je nutné, aby to stát Praze kompenzoval. Třeba tak, jako stát teď finančně podporuje pro zabezpečení na stáří penzijní připojištění nebo životní pojištění,“ zmínil Hřib následnou možnost, co by mohl chtít po Ministerstvu financí. 

Na následující otázky ohledně zdanění pak odpovědět nechtěl. „Vůbec nechápu, proč se mě ptáte na to, jak budu řešit problém, který nevím, jestli existuje,“ poznamenal Hřib.

Závěrem pak odmítl, že by touto věcí vytvořil koaliční krizi. „Žádná ani neexistuje. Je to všechno absurdně nafouklý pseudoproblém,“ míní Hřib. „V tuto chvíli žádný návrh vyšší zdanění prázdných bytů nenavrhl,“ sdělil, ale zároveň to nevyloučil. „Dneska už jsem nechtěl vůbec nic vyloučit. Vůbec nevím, co bude za rok,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…