Primátor Plzně: Profesor Fiala se potvrzuje jako dobrá volba

04.04.2014 16:05

K tomu, aby se ODS vrátila na přední místa na politické scéně, bude podle slov Martina Baxy (ODS) potřebovat hodně času. Baxa tak letos pro stranu žádné zázračné úspěchy nečeká. Sám by ale chtěl mandát obhájit. S jakým cílem? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, jsme hovořili nejen o stranické krizi ODS, blížících se volbách, ale i o krizi uvnitř plzeňské koalice. Proč se rozhodl nevypovědět koaliční smlouvu?

Primátor Plzně: Profesor Fiala se potvrzuje jako dobrá volba
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

ODS má od poloviny ledna nového předsedu. Vy osobně jste profesora Fialu na předsedu podporoval dlouhodobě. Jak byste ho jako předsedu hodnotil? Vrátí se pomocí něj ODS zpět na vrchol politické scény?

Profesor Fiala se potvrzuje jako dobrá volba. Strana pod jeho vedením prochází vnitřní reformou, velkou měrou se znovu „zapojuje do hry“ členská základna, pan předseda jezdí po regionech, debatuje s námi a myslím, že se mu pomalu daří obracet ten pesimismus, který mezi našimi členy jednu dobu panoval.

ODS ale nevrátí na přední místa na politické scéně pouze samotná osobnost profesora Fialy. Získat zpátky důvěru voličů je společný úkol nás všech, kteří v ODS jsme. Cesta k tomu je jasná: autentická pravicová politika; vrátit ODS do doby, kdy lidé rozuměli tomu, proč ODS dělá to, co dělá; a nakonec stát si pevně za svými názory a trpělivě je vysvětlovat.

Populistické protestní hnutí ANO, ke kterému část našich voličů přešla, je dnes součástí vlády, jež realizuje levicový program, alespoň třeba dle návrhů na regulace, kontroly, omezování živnostníků. Jsem přesvědčen, že nakonec pravicoví voliči zváží, že je zde jiná strana, která lépe hájí a reprezentuje jejich zájmy.

A domníváte se, že se straně podaří v letošním roce, který je supervolební, uspět, nebo bude potřebovat více času?

Podle toho, co slyším od našich stávajících i bývalých voličů, tak ODS by ve volbách do Evropského parlamentu mohla přinejmenším obrátit sestupnou trajektorii. Ale žádné zázračné úspěchy se v letošním roce čekat nedají. Získat zpět důvěru voličů bude nějakou dobu trvat a půjde to pomalu. Dobře vybraná témata pro volby do Evropského parlamentu, jako je např. boj za zachování české koruny a požadavek ekonomické efektivity EU, ve spojení s dobrou kandidátkou, znamenají krok správným směrem.

Jsem přesvědčený o tom, že potencionální volič ODS je velmi racionální člověk, který volí více rozumem a méně emocemi. Proto věřím tomu, že se nám nakonec povede voliče občanské pravice znovu získat na naši stranu. Ale jestli to bude již tento rok, to doopravdy nevím. Politika je ale běh na dlouhou trať, a když něčemu věříte, tak to přeci nemůžete opustit jen proto, že se vám jedno volební období nedaří. A já ODS věřím.

I vy byste chtěl letos obhájit váš mandát. Prozradíte nám priority, s nimiž budete kandidovat? Jaké jsou vaše vize a plány, kam chcete město vést do budoucna?

Splnili jsme naprostou většinu našeho volebního programu a vyřešili problémy, které v Plzni někdy i desítky let nikdo neřešil, jako je například depo dopravního podniku, generální rekonstrukce úpravny a čističky vody nebo nové zařízení pro ekologickou likvidaci odpadu v Chotíkově. Každý se na vlastní oči může přesvědčit, že se naše město každým dnem mění k lepšímu, opravují se parky, vznikají nová sportovní zařízení, pěší zóny. Jako pravicová strana jsme se zaměřili na podporu tvorby nových pracovních míst, máme zde úspěšný vědecko-technologický park, projekt Evropské hlavní město kultury 2015 a Techmanii, která podporuje u mladých lidí zájem o technické obory. Myslím, že jsme odvedli dobrou práci a do voleb půjdu jako primátor se vztyčenou hlavou.

Myslím, že pro další volební období čas velkých investičních akcí končí, byť některé z nich ještě udělat musíme. Je to například stavba tramvajové trati na Borská pole nebo druhá část západního okruhu, to je nezbytné. My se v dalším volebním období chceme zaměřit hlavně na zaměstnanost v Plzni, na vytváření nových pracovních míst, na kvalitu vzdělávání našich dětí, to je naprosto zásadní záležitost, na bezpečnost a na zlepšování kvality veřejného prostoru.

A jak to vypadá s dostavou Nového divadla? I zde se objevily problémy. A mrzí vás, že se nejmenuje po Václavu Havlovi, jak jste původně prosazoval?

Po některých reakcích na návrh na pojmenování divadelní budovy po Václavu Havlovi, které jsme v Plzni slyšeli, mám pocit, že by se měl člověk necelých 25 let po sametové revoluci snad skoro stydět za to, že chce uctít památku našeho prvního prezidenta, velkého demokrata, světově uznávaného dramatika a bojovníka za lidská práva. Mrzí mě to, nicméně budeme hledat cestu, jak památku Václava Havla v Plzni uctít jiným způsobem.

Jinak věřím, že stavba bude dokončena v termínu. Už se na to, že Plzeň bude mít nové divadlo, těším.

Mezi koaličními partnery ODS a ČSSD na plzeňské radnici zavládlo pořádné dusno poté, co se socialisté pustili do vašeho náměstka Petra Runda (ODS) a podpořili i jeho odvolání.  Podařilo se nějak uklidnit atmosféru? A především, jak ovlivnila krize koalice chod města?

Atmosféra se nějakým způsobem uklidnila, chod města to neovlivnilo nijak, pouze se protáhlo rozhodování o vícepracech na stavbě nové divadelní budovy, což ale ve výsledku nebude mít vliv na datum dokončení stavby.

Proč jste se rozhodli nadále zůstat s ČSSD v koalici?

Protože před sebou máme ještě práci, kterou musíme dodělat. Voliči nás nezvolili proto, abychom tři roky pracovali a rok „trucovali“, ale abychom čtyři roky pracovali pro Plzeň. Máme také mezinárodní závazky, finišujeme v projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury a jsme, jako politická reprezentace našeho města, zodpovědní za to, jakou bude mít Plzeň v Evropě pověst. Jestli budeme spolehlivý partner nebo ne. To bude mít výrazný vliv například na nové zahraniční investice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…