Přinesli šibenici pro Merkelovou. A je zle

13.10.2015 10:25

Pobouření vyvolala v Německu pondělní demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na níž jeden z protestujících nesl šibenici se jmény kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela. Němečtí politici tento způsob protestu odsoudili jako nepřípustný, státní zastupitelství prověřuje, jestli byl spáchán trestný čin.

Přinesli šibenici pro Merkelovou. A je zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigrantům, proti kvótám a za vystoupení z EU na Václavském náměstí

V Drážďanech protestovalo v pondělí večer asi 9000 lidí proti příchodu běženců do Německa a proti vládní azylové politice. Demonstranti stejně jako v minulých týdnech skandovali hesla zaměřená proti Merkelové a proti tisku, jeden z protestujících ale přišel i s šibenicí, z níž vedle oprátky visely nápisy „Rezervováno pro Angelu ‚mamku‘ Merkelovou“ a „Rezervováno pro Sigmara ‚smečku‘ Gabriela“, které odkazovaly na to, jak německý tisk přezdívá kancléřce, a na to, jak vicekancléř v minulosti označil krajně pravicové odpůrce běženců.

Mezi německými politiky vyvolala demonstrace s šibenicí pobouření. „Tohle je nepřípustné! Tohle tedy mají být ti ‚znepokojení občané‘?“ reagovala na Twitteru sociálnědemokratická ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. Šéf poslanců kancléřčiny konzervativní unie CDU/CSU Peter Tauber v televizi n-tv označil tento druh protestu za nepřijatelný, podle něj jde za hranice svobody slova.

Také další němečtí uživatelé Twitteru protest se šibenicí odsuzují. Mluví přitom o Pegidě jako o „lynčujícím davu“, někteří se ironicky ptají, zda je šibenice tím křesťanským symbolem, který chce Pegida chránit před islamizací.

Pondělní demonstrace Pegidy byla největší od konce ledna, kdy se po rozkolu v jejím vedení začal zájem o hnutí vytrácet. Předák Pegidy Lutz Bachmann na protestním shromáždění obviňoval německou vládu, že svou azylovou politikou vede Evropskou unii do občanské války, a požadoval odmítání všech žadatelů o azyl. Tatjana Festerlingová, která v létě za Pegidu neúspěšně kandidovala na primátorku Drážďan, vyzývala, aby se Sasko kvůli vládní azylové politice odtrhlo od Německa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…