Přípitek na comeback... Fico po debatě s Pavlem zavítal i k Zemanovi

24.11.2023 15:55 | Reportáž

Součástí pražské návštěvy Roberta Fica bylo i setkání s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. Osobně laděná návštěva podle Miloše Zemana vyvrcholí „přípitkem na politický comeback“, který Zeman sám z vlastní zkušenosti dovede ocenit.

Přípitek na comeback... Fico po debatě s Pavlem zavítal i k Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Slovenské republiky Robert Fico při své návštěvě České republiky navštívil také bývalého prezidenta Miloše Zemana

„Roberte, moc rád tě vidím,“ přivítal Miloš Zeman ve své kanceláři v pražské Jaselské ulici nového předsedu slovenské vlády. „Jak žiješ?“

„Jako politik,“ zasmál se Robert Fico. Na jednání s bývalým českým prezidentem ho doprovodil i ministr zahraničních věcí Juraj Blanár, který s ním absolvuje celou cestu po České republice.

Pak Miloš Zeman slovenskému premiérovi předal dárek – knihu Futurologie, kterou napsal před padesáti lety. S věnováním, které si slovenský host hned s chutí přečetl.

„A až odejdou novináři, tak si připijeme. Na tvé vítězství, a protože jsem totéž sám prožil, tak na tvůj comeback,“ ocenil Miloš Zeman, který se zvolením v roce 2013 vrátil do české politiky po jedenácti letech.

Po úsměvech do kamer a fotoaparátů přítomných štábů se oba státníci usadili a štáby opustily kancelář.

Zatímco novináři odcházeli, zaslechli poznámku Miloše Zemana ohledně toho, jak moc se Robert Fico „zdržel“ u Petra Pavla. „Někdy dochází k tomu, že se diskuse protáhne. V tomto případě se tak nestalo,“ komentoval to Miloš Zeman zpětně před novináři.

„Hlavní téma byla spolupráce ČR a SR, a to zejména na půdorysu Visegrádské spolupráce,“ řekl dále novinářům Miloš Zeman. Diskuse podle něj byla přátelská, ale rovněž zajímavá a produktivní.

„Ocenil jsem, že se pan Fico dokázal dohodnout s panem Pellegrinim. A nebudu prozrazovat žádné velké tajemství, když řeknu, že doufám, že se obdobným způsobem na české politické scéně dokáže dohodnout Andrej Babiš s Tomiem Okamurou,“ dodal dále k průběhu rozhovoru na dotaz ParlamentníchListů.cz.

 

Robert Fico absolvuje v Praze tradiční „seznamovací“ návštěvu, kterou potvrdil tradici bývalých federálních partnerů, podle které čeští prezidenti a premiéři míří na první zahraniční cestu do Bratislavy, a ti slovenští naopak do Prahy.

Ve Strakově akademii byl premiér Robert Fico přijat premiérem Petrem Fialou, v Poslanecké sněmovně jej přijala Markéta Pekarová Adamová, v Senátu ho přivítal Miloš Vystrčil. Ten na tiskové konferenci uvedl, že oba mají rozdílné názory na dodávky zbraní Ukrajině, ale zdůraznil, že i Fico považuje za důležité zachování Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích.

Pak kolona zamířila na Strahov, kde Fico položil květiny k pomníku Milana Rastislava Štefánika, slovenského zakladatele společného státu.

Nakonec Robert Fico zavítal i na Pražský hrad, i když Petr Pavel, který před volbami o Ficovi řekl: „Vyjádřil celou řadu názorů, které odpovídají spíše ruské propagandě než našemu vidění světa, to jsou všechno známé věci. To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak“.

Navíc před několika dny se objevily v českých médiích informace, že Ficovu návštěvu chtěl Pavel zrušit. Někteří čeští novináři před návštěvou psali, že Petra Pavla prý k přijetí Fica měla přemluvit až slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, se kterou má český prezident naopak nadstandardní vztahy.

Setkání na Pražském hradě proběhlo bez novinářů, tématem měly být bezpečnostní vztahy v Evropě. „Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce,“ uzavřel téma v rozeslaném tiskovém prohlášení Petr Pavel.

Po ukončení oficiálního programu státní návštěvy Robert Fico navštívil Miloše Zemana, ke kterému naopak má politicky blízko a v minulosti o něm hovořil jako o svém vzoru.

Sejít se podle informací má i s lídrem opozice Andrejem Babišem, i když to některým českým diplomatům mělo vadit. I s Andrejem Babišem se Fico potkával v minulosti jako premiér a měli dobré vztahy.

Když Fico hovořil s novináři po setkání u Miloše Zemana, ocenil jednání s Pavlem i s Fialou jako konstruktivní. „Jediný rozdíl mezi námi je v pohledu na válku na Ukrajině, kde jak pan premiér tak pan prezident setrvávají v názoru na vojenskou pomoc,“ dodal. Jednání s Pavlem o bezpečnostní situaci v Evropě Fico ocenil, bylo podle něj na vysoké odborné úrovni.

„Jejich obsah ani zdaleka neodpovídal té mediální dělostřelecké palbě, co se odehrávala před touto návštěvou,“ ujistil.

Někteří novináři i poté setrvávali v otázkách na vztahy s českými politiky, kteří mu k vítězství ani nepogratulovali. „Pánové, hledáte senzaci, kde není. Politika je velmi živý mechanismus,“ usmál se slovenský premiér. On prý po volbách řešil sestavení vlády, ne monitoring gratulací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …