Příspěvek pro seniory, snižování daní... A ti nejohroženější nedostanou nic, burcuje časopis

17.12.2020 17:33

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) slíbil seniorům jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun jako náplast na koronavirové těžkosti, kterými museli letos projít. Vedle toho spolu s ODS, SPD a komunisty prosadil razantní snížení daní pro většinu zaměstnanců. Levicově orientovaný Časopis argument.cz však podotýká, že ti nejohroženější, kteří by potřebovali pomoc nejvíc, nedostanou téměř nic.

Příspěvek pro seniory, snižování daní... A ti nejohroženější nedostanou nic, burcuje časopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekuce, ilustrační foto

Na lidi, kteří spadnou do dluhové pasti a mají na krku jednu či více exekucí, společnost často pohlíží kriticky. Publicista Ivo Šebestík však tvrdí, že tito lidé se dostávají do problémů i ne vlastní vinou. Na dno je prý stahuje „dravý sociální kapitalismus“. Stává se např., že malá stavební firma s několika zaměstnanci odvede svůj díl práce, ale majitel pak marně čeká na proplacení příslušných faktur. Jenže se nedočká. A dostane se do problémů.

V koronavirové pandemii bude podobných příběhů přibývat. V hledáčku exekutorů se dříve či později ocitne řada restauratérů a provozovatelů malých hospod. Podnikatelé v insolvenci totiž nemají dostat kompenzační bonus.

Jenomže tento člověk v insolvenci, stejně jako ostatní osoby v insolvenci, se ve chvíli, kdy podali žádost na kompenzační bonus od státu, jenž by jim vystačil alespoň na ony insolvenční splátky (na vše ostatní by si museli opět začít vypůjčovat peníze), dozvěděli z ministerstva financí, respektive od příslušného finančního úřadu, sladké tajemství. Z jakéhosi záhadného důvodu se ministerstvo financí patrně rozhodlo zasadit konkrétně těmto osobám poslední ránu z nemilosti, když v zákoně číslo 461/2020 právě pro osoby v insolvenci učinilo výjimku. Stručně a jasně: Nedostanou nic!“ napsal Šebestík.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
„Má vůbec v současné společnosti smysl ptát se na logiku mnohých opatření? Soudím, že nikoliv. Snaží se snad vláda tímto způsobem „čistit zaneřáděný Augiášův chlév“ a osoby, jež představují část problematické části společnosti prostě vést k eutanázii jejich dobrovolným odchodem ze světa? Pokud tito lidé svoje malé podnikání „zabalí“ a odejdou na úřady práce, pak jim tyto úřady většinou nemají z čeho vypočíst dávky podpory, neboť oni byli OSVČ, nikoliv zaměstnanci. Jsouce neschopni splácet insolvenci (tu by nebyli schopni splácet ani s dávkami v nezaměstnanosti), vypadnou z insolventního řízení. Budou, jako by nesplatili vůbec nic. Nemajíce na nájmy prostor, zvýší se jejich dluhová zátěž, neboť od majitelů prostor samozřejmě nikdo nemůže žádat poshovění. Jsme přece lidé, že? Nemajíce peněz na nájem svého vlastního bydlení, končí i s rodinou na ulici. Manželství nacházející se před vyhazovem na ulici zpravidla bývá těžko harmonické, tedy končí rozpadem. Hádky, italské scény a pláč dětí jsou pak tím jediným „kompenzačním bonusem“, jaký tito lidé opravdu obdrží,“ pokračoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…