Přitlačit Facebook ke zdi! Přirovnání k rakovině. „Elf“ Kartous má novou vizi

17.07.2020 11:30

Před více než půl rokem nechala koalice Pirátů, Prahy sobě, TOP 09 a STAN zřídit Pražský inovační institutu. Jeho ředitelem se nedávno stal publicista Bohumil Kartous, mluvčí tzv. českých elfů. Teď přišel Kartous s myšlenkou, jak se chovat k sociální síti Facebook. Je bytostně přesvědčen, že tato společnost musí být vystavena nemilosrdnému tlaku.

Přitlačit Facebook ke zdi! Přirovnání k rakovině. „Elf“ Kartous má novou vizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Kartous jako řečník na letenské demonstraci Milionu chvilek

Nový ředitel Pražského inovačního institut Bohumil Kartous má za to, že je třeba bojovat proti dezinformacím. Proto se také stal mluvčím tzv. českých elfů, kteří si vzali za cíl je potírat.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Jenže, řada lidí je tím, co vidí na Facebooku natolik otrávená, že raději tuto sociální síť opustí. Podle Kartouse si tím však nepomohou. Tato sociální síť je prý tak mocná, že vás obklopuje, i když na ní nemáte profil. Kartous má za to, že Facebook je dnes natolik mocným nástrojem na šíření informací, že dokáže pohlcovat i své konkurenty.

Pokud se ovšem společnost stala v tomto smyslu rukojmím Facebooku, vzniká tím zároveň zcela legitimní požadavek na to, vyžadovat po Facebooku odpovědnost úměrnou jeho společenskému dopadu,“ napsal Kartous v textu pro Britské listy.

Na šíření informací přes Facebook by rád uplatnil podobně přísná pravidla, jaká se vztahují například na výrobce cigaret nebo na chemické podniky, jejichž fungování je také přísně regulováno.

„Na intoxikaci společnosti dezinformacemi či nenávistí se ale žádná funkční regulace nevztahuje, a to dokonce ani v situaci, kdy jsme schopni (včetně samotného producenta) toxiny detekovat i odhadnout nebezpečí dopadů. Budeme-li nadále toto nebezpečí ignorovat, bude to mít velmi podobný dopad jako karcinogeny ve vodě nebo jídle. To si nikdo nepřipouští jako přijatelné. Je nutné a urgentní, abychom podobným způsobem přistupovali i k informační vrstvě našeho životního prostředí,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…