Pro VV jsou prioritou investice do silnic a dálnic

20.07.2011 13:50

Vláda ve středu schválila základní podobu rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard. DPH má příští být příští rok ve dvou sazbách 20 a 14 procent. Věci veřejné kvůli jednání K9 uspořádaly brífink. Na něm se ukázalo, že VV nesouhlasí s nynější podobou návrhu rozpočtu na příští rok.

Pro VV jsou prioritou investice do silnic a dálnic

Věci veřejné chtějí dále jednat s koaličními partnery o prioritách rozpočtu a rozdělení peněz pro jednotlivá ministerstva. Požadují přitom výrazně více peněz pro ministerstvo dopravy, než jak s tím zatím počítá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna považuje jeho strana za prioritu investice do stavby silnic a dálnic. To by mělo vést k vyšší zaměstnanosti a zlepšení konkurenceschopnosti České republiky. John označil schůzi K9 za krvavé vyjednávání. 

Není to "fatální ne" rozpočtu, slíbil Bárta

Právě tím, že koaliční partneři nechtěli kvůli další debatě o prioritách rozpočtu přerušit dnešní jednání o jeho základních parametrech, zdůvodnily VV odmítavý postoj svých ministrů k návrhu, který dnes schválila vláda. Jak se strana nakonec k rozpočtu postaví ve vládě a ve sněmovně nechtěli lídři VV předjímat. Podle Bárty nejde o "fatální ne" rozpočtu.  

Ministerstvo dopravy může dostat 7 miliard odjinud

„Velmi se bráníme tomu, abychom naskakovali na mediální zkratku, že sedm miliard na dopravě je zvýšení DPH na 19 procent," řekl šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Ministerstvu dopravy se údajně může přidat 7 miliard korun z jiných rezerv.

Bárta se obává, že rozpočet ministerstva dopravy, který navrhl resort financí, bude znamenat nečerpání evropských dotací.

„MD je v ekonomické pasti, že musí splatit závazky, které ještě nebyly proinvestovány, a zároveň musí čerpat evropské dotace," míní Bárta.

SLEDUJEME téma: rozpočet

SLEDUJEME téma: DPH

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…