Pro pár vteřin slávy, pro procenta! Výprask Demobloku a Pirátům. Opravdu zlý

11.02.2021 8:13

Premiér Andrej Babiš (ANO) by rád znovu prodloužil již několik měsíců trvající nouzový stav, ale pro svůj záměr nedokázal ve Sněmovně získat podporu. Místo dalšího pokusu o vyjednávání obvinil opozici, že ponese odpovědnost za smrt lidí. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se vyjádřil ve stejném duchu. Někdejší poslanec ČSSD Michal Hašek poslancům připomněl, že slíbili, že budou jednat v zájmu občanů. Navzdory tomu, jak špatně si vede Andrej Babiš (ANO), je podle Haška v zájmu občanů nouzový stav prodloužit.

Pro pár vteřin slávy, pro procenta! Výprask Demobloku a Pirátům. Opravdu zlý
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Menšinová koaliční vláda ANO a ČSSD nedokázala najít další podporu pro pokračování nouzového stavu. Komunisté dali od vlády ruce pryč poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) nesplnil, co slíbil. Neotevřel ani lyžařská střediska, ani školy. S KSČM jednal, ale strana dala najevo, že už nemá důvod věřit jeho dalším slibům, když nesplnil už ty lednové.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Pravicová opozice v podobě ODS, lidovců a TOP 09 si zase stěžovala, že premiér místo vyjednávání o podpoře nouzového stavu vyprávěl své historky z micromanagementu a druhý den, na místo toho, aby v jednáních pokračoval, utekl do Srbska.

Kriticky se k Babišovi postavili i Piráti se Starosty a nezávislými. I oni dospěli po jednání s premiérem k závěru, že vlastně nemá žádný plán, jak vyvést Česko z krize a z půl roku trvajícího nouzového stavu.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček, obvinil opozici, že bude mít na svědomí smrt lidí.

„Opoziční poslankyně a poslanci mají ve čtvrtek jen dvě možnosti.

1. Vynést rozsudek smrti nad minimálně stovkami lidí.

2. Zachovat se ve prospěch státu a občanů.

Neměl bych na jejich místě klidný spánek,“ konstatoval podřízený prezidenta Miloše Zemana.

Boj o nouzový stav

Někdejší 1 místopředseda ČSSD Michal Hašek na adresu opozice také nešetřil kritickými slovy.

„Sám za sebe, jako občan... I kdyby vláda udělala tisíc chyb, opozice zítřejším odmítnutím podpory nouzového stavu dělá kardinální chybu a nahrává primárně premiéru Babišovi a hnutí ANO. Na místě opozice bych si vyžádal po úvodních slovech za vládu účast a vystoupení hlavní hygieničky a ředitele ÚZIS, aby podali Sněmovně informace jako odborníci. Následně bych formuloval podmínky vládě, za kterých bych podpořil prodloužení nouzového stavu o 14 dnů. Každý jiný postup znamená, že covid-19 získal v opozici cenného spojence. A že vlastně nejde o zemi, o lidi, o životy a zdraví, ale jenom o porážku Babiše. Ale to je v této zoufalé situaci lidí i země fakt slabý argument. Vážení opoziční politici, poražte vládu v demokratických volbách, nikoliv uprostřed kruté bitvy s pandemií covid-19 a jejích nebezpečných mutací,“ žádal po ODS, lidovcích, TOP 09, Pirátech, STAN a po SPD.

K tématu: Babiš uletěl a nejedná s námi, zlobí se opozice. Nouzový stav ohrožen, už opravdu

Posléze zkritizoval i premiéra Andreje Babiše (ANO) za jeho cestu do Srbska.

„Premiér mne zklamal dnešní cestou do Srbska a zbabělým přehazováním zodpovědnosti na ministry vnitra a zdravotnictví. Dnes měl být v ČR a jednat s opozicí jménem svojí vlády o podmínkách prodloužení nouzového stavu,“ vypálil Hašek.

Ale pak se vrátil k opozici a vyzvali ji, aby se i přes nezodpovědné chování Andreje Babiše (ANO) zachovala zodpovědně a podpořila prodloužení nouzového stavu.

„Klidně ostře kritizujte vládu, kritizujte komunikaci, kritizujte chaos. Ale nenechejte v tom lidi a stát jen kvůli pátečním novinovým titulkům, pár vteřinám pomíjivé večerní televizní slávy a jistě vábivému pocitu, že jste to Babišovi a jeho vládě konečně nandali. Nandáte to totiž úplně někomu jinému. Těm, kteří v první linii nasazují zdraví a životy za záchranu pacientů. Nandáte to lidem, díky kterým ještě drží pohromadě se zaťatými zuby a možná z posledních sil zdravotnictví nebo sociální služby. Hasičům, policistům, dobrovolníkům, prostě lidem, díky kterým ještě funguje tento stát. Byl jsem v minulosti v pozici koaličního i opozičního poslance. A nezávidím nikomu z vás zítřejší hlasování,“ napsal Hašek.

Nakonec všem připomněl, že jako poslanci slíbili jednat v zájmu lidu. A v zájmu lidu je podle Haška prodloužení nouzového stavu.

Boj o nouzový stav

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…