Proč Rakušan „propálil“ tajně chystané sankce proti rodině ruského zbrojaře? Velmi vážné podezření

22.07.2023 16:25 | Monitoring

Někdejší ministr financí a bývalý poslanec za ODS Vlastimil Tlustý v pořadu internetové televize XTV okomentoval významné události odehrávající se na české politické scéně, mj. schválení obranné smlouvy ČR s USA. „Jsem zneklidněn, tato vláda zpacká všechno,“ obává se Tlustý. Nelíbí se mu snahy o likvidaci peněžní hotovosti, považuje to za další krok k omezování osobní svobody. Komentuje podivné chování ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně zveřejněných tajných sankcí proti rodině ruského zbrojaře. „Já jsem v politice viděl tolik lidí, kteří své zbohatnutí založili na předstírané hlouposti,“ poznamenal Tlustý. Co se týká kauzy prý „teroristy" Čermáka, ta posloužila k zastrašení lidí.

Proč Rakušan „propálil“ tajně chystané sankce proti rodině ruského zbrojaře? Velmi vážné podezření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Tlustý hovořil o česko-americké smlouvě o obranné spolupráci, kterou v uplynulých dnech schválila Poslanecká sněmovna. „Já si pozorně čtu komentáře, a to vidíte neuvěřitelný vějíř. Jedni blízcí tady té paní říkají – ‚to je úplně v pohodě, to je pouze obranné, kdyby sem měl někdo přijet, tak se to bude znovu schvalovat‘ – zkrátka to bagatelizují, že se skoro nic neděje,“ řekl k blízkému okolí ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „Trochu mě to překvapuje, čekal bych, že se budou bít v prsa a volat, že zachránili Českou republiku,“ dodává Tlustý.

„A pak jsou kritici, ti říkají – ‚katastrofa, vy jste vlastně podepsali okupaci, teď si může kdokoli přijet a dělat si tu, co bude chtít‘, Tedy myslím, z toho správného směru. A já musí přiznat, že v tom trochu plavu. Hledám ty texty, pokouším si zjistit, kdo má pravdu. Jestli by to šlo směrem k další dočasné přítomnosti cizích vojsk na našem území, zásadně bych byl proti,“ zdůraznil Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro XTV.

„Kardinální otázka je: Když USA nebo NATO něco vyhlásí, můžou oni podle té obranné smlouvy říct, že podle paragrafu x této smlouvy jedou konvoje? Můžou to říct, nebo nemůžou? Já bych chtěl vidět, v čích rukou je to rozhodování,“ klade Tlustý otázky, na které by dle něj měla podat bližší rozbor právnička a senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí
„Jestli to rozhodnutí máme my, alespoň Parlament ČR, tak bych se toho tolik nebál. Jestli to rozhodnutí má vláda ČR, tak vzhledem k té vládě, to už bych se bál,“ dodal Tlustý, který už na úvod rozhovoru konstatoval, že jestli vládě premiéra Petra Fialy (ODS) skutečně něco jde – je to umění „zpackat všechno“. „Jsem zneklidněn. Představa, že by někdo mohl zase přijet... vůbec se mi to nelíbí. Chtěl bych mít jistotu, že Česká republika zůstává svrchovaná, že české instituce, že Parlament ČR, řeknou ‚potřebujeme vás‘, nebo ‚nepotřebujeme vás‘,“ komentuje v obavách schválení obranné dohody.

Následně se věnoval návrhu zákona, který je na stole a má podniky přinutit brát platební karty. „Tohle je velká špinavost, je to vlastně začátek konce. Vše směřuje k tomu, to placení v hotovosti nám sebrat. Nebo alespoň do každé bankovky strčit čip, aby se přesně vědělo, kterýma rukama prošla. Je to další omezování osobní svobody, další nápad ‚velkého bratra‘, který chce vše vědět a vše mít pod dohledem. Napřed všem nařídí karty, pak všem zakážou hotovost, usilují o to, vydělávají na tom, je to ráj pro banky, takže je to lobby bank, a mají ten dohled, tak je to jednoduché. A hloupý člověče, ty nám plať a ještě se raduj, že jsi moderní. Oni vůbec mají nejraději placení tím přiložením telefonu, protože v tu chvíli navíc ještě vidí, kde jste,“ poznamenal exministr financí.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
„Lidi neblbněte, je to váš konec, jestli tomuhle budete fandit,“ apeluje Tlustý na spoluobčany, ať nenechají placení hotovostí zahynout.

Pozornost Tlustý věnoval i aktivitě ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který vytroubil tajně chystané sankce vůči rodině ruského zbrojaře. Udělal to schválně? „Já tyto lidičky pozoruju a snažím se jako analytik přijít na to, o co jim jde. Jsou to takové černé skříňky. A když analyzujete jejich chování, tak už zbývá jenom osobní prospěch. Nic jiného to nevysvětluje. Tak velká hloupost na světě neexistuje, to není možné, jenom osobní prospěch. No, tak dal mu tím čas. Máme tady černou skříňku, která dělá něco divného – na jednu stranu dělá sankce, na druhou stranu to vytroubí. Že by byl tak hloupý? Ne, to on je tak chytrý,“ soudí Tlustý o Rakušanovi. Těžko ale říct, co by mohlo vysvětlovat takové chování. „To už nám ta černá skříňka nikdy nevytroubí. Já jsem v politice viděl tolik lidí, kteří své zbohatnutí založili na předstírané hlouposti... to je ‚ideální‘,“ podotýká Tlustý.

 

 

Stranou nezůstala ani kauza Tomáše Čermáka, který dostal trest pět a půl roku vězení za podporu a propagaci terorismu, když během pandemie na videu vyzýval k útokům na politiky či k vypálení Senátu. Rozsudek není pravomocný. Moderátor Xaver Veselý poznamenal, že za žvásty mu přijde takový trest dost ostrý. Případ má sloužit podle Tlustého k zastrašování.

„Oni vidí, jak ztrácejí půdu pod nohama. Viděl jsem dokument, kde to krásně říkali – Velká francouzská buržoazní revoluce, byl to dokument o Marii Antoinettě a analyzovali tam, jak se tam vůdčí osobnosti revoluce dohadovaly, co s ní. Jeden tam říkal ‚musíme ji popravit, musíme vyděsit ty ostatní, oni se nás musí bát‘. Když nemáte, jak slíbit lidem blaho, chléb a hry, musíte je vyděsit – tak ji popravili, aby si nevyskakovali ti, kterým se to přestávalo líbit. Tohle je taky jen snaha lidi vyděsit – buďte zticha, bojte se nás,“ uvažoval nahlas Tlustý.

Na sociální síti vystupují lidé, kteří říkají podobné věci a často daleko ostřejší, mají daleko větší mediální vliv, jako například řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) – ale nic podobného se jim neděje. K tomu Tlustý dodal, že „oni“ při zastrašování musí být opatrní: „Aby si náhodou netroufli na někoho, kdo se umí bránit, kdo je mocný, aby se mohl bránit, protože  z toho by pak mohla vzplanout ještě větší revolta,“ upozornil Vlastimil Tlustý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 22.07.2023 18:32:40
Kauza Čermák je asi to nejpříšernější, co se zatím za doby vládnutí této vlády stalo. 5,5 roku dali s prominutím pitomečkovi, co nadával vládním elitám. Podpora terorismu? To je na stejné úrovni jako rozvracení republiky či vlastizrada v 50. letech. Prostě právní stát fuč. A aby to bylo ještě strašlivější, tak například vyjádření Novotného je v pořádku. Dokonce podle jeho slov nemusel policii ani podávat vysvětlení, protože má politické krytí. ++++ Ale co chcete, když tady většina obyvatel tohle chce a když chtějí, aby se jim za práci platilo virtuálně do mobilu? Vždyť ti lidi už dávno žijí ve svých vlastních virtuálních realitách. A všechno jim dojde až jim někdo ty mobily vypne a oni zjistí, že nemohou naprosto nic.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…