Proč Turci pouštějí uprchlíky na zteč? Tohle všechno budou po EU chtít, varuje Ivo Strejček

11.03.2020 20:52

ROZHOVOR „Pokud se vám někdo násilně a proti vaší vůli vlamuje do vašeho bytu, také mu asi neotevíráte dveře dokořán a nevítáte ho chlebem a solí,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý europoslanec Ivo Strejček, nyní působící v Institutu Václava Klause. A podrobněji hodnotí situaci na řecko-turecké hranici. Země půlměsíce podle něj jen využívá možnosti, které se jí otevřely už ve chvíli, kdy státy EU v roce 2015 chybovaly a vítaly migranty. Strejček se v této souvislosti obul do komentátora Martina Fendrycha.

Proč Turci pouštějí uprchlíky na zteč? Tohle všechno budou po EU chtít, varuje Ivo Strejček
Foto: Archiv IS
Popisek: Ivo Strejček

Uprchlíci na řecko-turecké hranici podávají svědectví o metodách řeckých bezpečnostních složek. Ty je prý během jejich opakovaných pokusů o přechod hranic chytají a posléze mlátí a okrádají o cennosti. Řekové podobné zprávy odmítají. Jak se k podobným zprávám stavíte, věříte jim?

O tamní situaci si sice žádné iluze nedělám, ale snažím se rozlišovat mezi těmi, kteří útočí, a těmi, kteří se brání. A řecká strana je tou stranou, která se musí bránit. Jedná podle toho, co jí bylo vnuceno.

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Je namístě použití síly proti migrantům, kteří se snaží o překročení řecké státní hranice proti vůli tamní vlády?

Pokud se vám někdo násilně a proti vaší vůli vlamuje do vašeho bytu, také mu asi neotevíráte dveře dokořán a nevítáte ho chlebem a solí.

„Na řecké hranici umírají západní hodnoty,“ postěžoval si komentátor Martin Fendrych v souvislosti s tím, že uprchlíci setrvávají v „zemi nikoho“. Skutečně je to podle vás až tak zlé?

A jaké to jsou ty „západní hodnoty“? Multikulturalismus, tedy představa, že do našeho civilizačního prostoru může vstoupit kdokoliv, v jakémkoliv množství, v jakékoliv chvíli, vytvořit si tady paralelní společnost bez povinnosti podřídit se hodnotám našeho prostoru a my jsme povinni je vítat a „učit se“ od nich? Multikulturalismus, feminismus, genderismus, agresivní environmentalismus – to jsou přece dnešní „západní hodnoty“, takhle dnes vypadá Západ.

Co říci na fakt, že Turecko po vypovězení migrační dohody s EU doslova nahání uprchlíky k hranicím, například pomocí autobusů?

Turci touto kampaní sledují vlastní cíle. Jednak chtějí více peněz – a ty určitě dostanou, jednak si chtějí vynutit benevolentnější přístup ke svému vojenskému počínání na severu Sýrie. A i toho se jim zřejmě podaří dosáhnout. Politické špičky Evropské unie a některých členských států si tak dlouho hrály s „vítačskou“ politikou, až začaly mít panickou hrůzu z reakcí vlastních voličů. A proto si myslím, že udělají s dnešním Tureckem jakoukoliv dohodu, jen aby se do jejich zemí nedostala další vlna migrantů. Pro všechny ty Merkelové je to otázka vnitropolitická, ne zahraničněpolitická.

Turecko se údajně snaží narušit řeckou obranu hranic, ať už střelbou slzného plynu po řeckých bezpečnostních složkách, či podle některých zdrojů dokonce snahou prorazit hraniční bariéry, a umožnit tak uprchlíkům vstup na řecké území. Jak by se měla ve světle těchto událostí zachovat EU?

Žádnou detailnější informaci o tamní situaci nemám kromě toho, co nabízejí média. A těm, speciálně v tematice masové migrace, programově nevěřím. Turci zřejmě vyhrocují situaci, aby protistrana byla „tvárnější“ při budoucím jednání. A Evropská unie ať proboha nedělá nic, ale ať jednají vlády evropských zemí metodou, jakou ukázal Orbán: rezolutním postupem ve kterém ukážou, že přes jejich zemi neprojde proti jejich vůli ani jeden migrant.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Lze současnou situaci vnímat jako jakýsi test soudržnosti EU?

„Soudržnost EU“ je úplně to stejné, co byl za socialismu „pevný šik socialistického tábora míru stojícího na stráži proti americkému imperialismu“. Byla to hloupost tehdy, je to hloupost nyní. Tehdy se tomu smáli všichni, protože té duté prázdnotě rozuměli, dnes, obávám se, tomu většina lidí věří.

Vnímáte v souvislosti s krizí u řeckých hranic určitou změnu v rétorice těch, kteří by dříve formovali očima kancléřky Merkelové tzv. koalici ochotných, nebo se nic nezměnilo?

Posun v rétorice některých lídrů svých zemí patrný je. Uvidíme, jak vážně to myslí, ale popularita protimigračních politických uskupení v některých zemích dokázala natolik změnit politické poměry, že tato zkušenost naučila dnešní lídry mít strach z veřejného mínění a chování voličů. Je to jen a tato hrůza, hrůza z volební porážky. V jejich přemýšlení o celém kontextu masové migrace se nic principiálního nezměnilo. O tom jsem přesvědčen.

Turecký prezident Recep Erdogan vyzval EU a především Řecko, aby uprchlíkům otevřely hranice. Jakou očekáváte ze strany unijních států reakci? Bude jednotná?

Rozhodně ano. Půjde „pouze“ o peníze a na tom se bez problémů shodnou. Nebudou diskutovat o tom, že masová migrace do Evropy je výrazem dlouhodobé krize EU, že bezmyšlenkovité „otevření dveří“ je produktem vzešlým ze soudobého myšlenkového pařeniště západoevropské levice. V takové diskusi by rozhodně jednotní nebyli, jak ze zkušenosti víme. Ale o tom nepůjde řeč.

Co nám současná roztržka mezi Řeckem a Tureckem říká o spolehlivosti Turecka coby partnera? Máme to vnímat jako zradu?

Turecko je blízkovýchodní velmoc a jako velmoc si počíná. Manipulace s hrozbou uvolnění další gigantické vlny migrantů do EU je nástrojem k dosahování jejich zájmů. A protože EU a některé členské státy v minulých letech udělaly v otázce vítání masové migrace fatální chyby, Turci obratně používají tento nástroj k dosažení svých cílů. Budou chtít bezvízový styk – dostanou jej. Budou chtít celní unii – dosáhnou jí. Budou chtít sedět v Bruselu vedle von der Leyenové jako rovný s rovným – podaří se jim to. Budou chtít rozvázání rukou k vojenským operacím v okolí svých hranic – EU bude sice naoko protestovat, ale tím to skončí. Problém masové migrace je problémem vnitroevropským, není tureckým výmyslem. Turci jej „pouze“ šikovně využívají.

Někteří Řekové berou spravedlnost do vlastních rukou. „Srdce se mi zastavilo nad záběry hořící ‚Školy míru‘ pro uprchlické děti na ostrově Lesbos, která shořela po údajném útoku pravicových extremistů. Vzdělávání byla jediná perspektiva a jeden z mála světlých bodů života těchto dětí,“ napsala na sociální sítě Michaela Šojdrová k nedávnému incidentu. Myslíte, že bychom se pod vlivem těchto skutečností měli vrátit i k jejímu návrhu na přijetí několika desítek dětských uprchlíků z Řecka?

Jistě, vidět záběry vyhořelých budov je hrozné. Ještě hroznější však je počínání některých politiků, kteří si ze „surfování“ na vlnách lidského soucitu udělají politický program. Lidská i politická zkušenost mě naučily mít se na pozoru před lidmi, kteří kážou mravnost. Obvykle k ní mají nejdál.

A konečně, hrozí Evropě další vlna migrační krize? Je podle vás Řecko schopné uprchlíkům v překročení hranice zamezit, pokud by se třeba v jeden moment tisíce z nich rozhodly vzít ji ztečí?

Turci hrají se silnou kartou a při vyjednávání zřejmě dosáhnou svého. Až pak dojde ke snížení tlaku na řecko-turecké hranici. Další vlna nebo i vlny masové migrace však přijdou, neboť v EU prozatím nedošlo k žádnému zásadnímu myšlenkovému zvratu, který by si cizorodost masové migrace do našeho civilizačního prostoru uvědomoval. Ale kdoví, soudobé dění kolem koronaviru, které bude mít ohromné ekonomické dopady, s sebou může přinést i takové společenské proměny, které ovlivní nejen dnešní způsob uvažování o masové migraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…