Proč čínský velvyslanec dezinterpretoval výsledek schůzky s Babišem? A jak se dívají Číňané na Čechy? Sinoložka promluvila

10.01.2019 17:48

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítala sinoložka Olga Lomová. Na rozhlasových vlnách popsala, jak uvažují Číňané. Prozradila, že na počátku jednání si Číňané kladou často enormní požadavky, ale počítají s tím, že z nich budou muset slevit. Pokud Číně ustupujeme příliš rychle, děláme podle sinoložky chybu. Lomová citovala i velkého komunistického diktátora Mao Ce-tunga.

Proč čínský velvyslanec dezinterpretoval výsledek schůzky s Babišem? A jak se dívají Číňané na Čechy? Sinoložka promluvila
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sinoložka Olga Lomová

Nepřekvapilo ji, že čínský velvyslanec v tisku dezinterpretoval výsledek jednání s premiérem Babišem. „Čínští diplomaté jsou velmi asertivní a výsledky toho jednání prezentují navenek tak, jak chtějí, aby dopadlo. Čínští diplomaté se chovají velmi asertivně a trošku také jako buldozer. Sunou to jednání kupředu,“ popsala odbornice. Takto se zachoval i čínský velvyslanec po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který podle předsedy vlády dezinterpretoval jejich společnou schůzku. Česko by podle Lomové mělo trvat na tom, aby Čína změnila svůj výklad společné schůzky, ve které se Babiš údajně zavázal, že bude chránit zájmy čínských firem v Česku. Babiš však takovou interpretaci rázně odmítl.    

Je na ostatních politicích, zda přistoupí na hru, kterou Číňané nastolují. „Já v tom vidím trochu arogance. Tady jsem si vzpomněla na výrok Mao Ce-tunga, že Čína nesmí být arogantní, protože je to velký stát. Nabádal k jakési opatrnosti v čínské zahraniční politice v roce 1956,“ podotkla dáma.

Číňané nás vnímají jako malý stát, protože se sami tak tváříme. Přitom jsme pro Číňany branou do Evropy, jsme součástí velkého celku Evropské unie, takže nejsme nijak malý stát a je škoda, že tak často vystupujeme.

„Obě strany by si měly stát na svém a neustupovat příliš brzy tam, kde je třeba najít nějaký kompromis. Čínské jednání je založeno na tom, že si Číňané na počátku kladou naprosto enormní požadavky,“ popisovala sinoložka s tím, že sami Číňané počítají s tím, že budou muset dospět ke kompromisu.

Stranou pozornosti sinoložky nezůstaly ani kauza kolem firmy Huawei a varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, který dal najevo, že by se úřady měly mít na pozoru, pokud používají produkty této firmy.

„Já bych byla hrozně nerada, aby lidé věřili, že všichni čínští drobní podnikatelé, kteří v Česku pracují, jsou špioni. To není pravda. Ale firma Huawei je natolik velká a má tolik informací, že může být ze zákona požádána, aby tyto informace předala čínské vládě. A firma nesmí ze zákona říct ne,“ prozradila sinoložka.

Firma je úzce propojena s čínskou ekonomikou a státem jako takovým, resp. s jeho tajnými službami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…