Proč nepřišlo varování o střelbě na mobil? Není systém. A má být. Ale operátoři chtěli víc peněz

29.12.2023 7:00 | Monitoring

Mohli studenti na Filozofické fakultě v Praze dostat před střelcem včas varování na mobilní telefony? Kyberbezpečnostní analytik Jakub Onderka, pracující pro vládní CERT, poukazuje na skutečnost, že v Česku nefunguje to, co ve většině zemích Evropské unie, kde mobilní operátoři předem informují své uživatele o možném hrozícím nebezpečí. „Nejenže nám hrozí sankce ze strany EU za neplnění povinností, ale jsou zbytečně ohrožovány životy a zdraví občanů,“ upozorňuje bezpečnostní analytik na sociální síti.

Proč nepřišlo varování o střelbě na mobil? Není systém. A má být. Ale operátoři chtěli víc peněz
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

Bezpečnostní analytik Jakub Onderka pracuje pro vládní CERT (GovCERT.CZ), který v rámci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost zajišťuje klíčovou roli při ochraně kritické informační infrastruktury a dalších systémů podle zákona o kybernetické bezpečnosti.

Ve světle tragických události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde střelec zabil 14 lidí a 25 lidí zranil,  Onderka zjišťoval, proč stále nemáme varování na mobilní telefony v krizových situacích, jako mají ve většině unijních zemích.

„A je to ještě horší, než jsem si myslel. Včasné varování může zachraňovat životy, třeba při útocích aktivního střelce, živelných nebo průmyslových katastrofách,“ uvádí Onderka na platformě X s tím, že fakulta o možnosti útoku věděla hodinu předem, studenty a učitele ale nikdo neinformoval.

Pokud by však systém výstrahy existoval, čas na odeslání takového varování teoreticky byl. Český systém přitom přímo počítá se zasíláním upozornění v případě aktivního střelce.

Proto se kyberbezpečnostní analytik ptá, proč takový systém už dávno nemáme. Dle nařízení EU už měl fungovat od půlky roku 2022.

„Česko je jednou z mála zemí, která tuto povinnost neplní. Jsou tak zbytečně ohrožovány životy a zdraví občanů,“ zdůrazňuje Onderka.

Česká legislativa dokonce zvolila ambicióznější termín a systém plánovala spustit k 1. 1. 2022. Jenže dodnes chybí vyhláška, která by definovala, jak systém má fungovat. Návrh vyhlášky byl zpracován až 24. 10. 2023, tedy téměř dva roky poté, co měl systém už fungovat, upozorňuje bezpečnostní analytik.

Návrh vyhlášky se však podle jeho zjištění nelíbí operátorům: „Bojí se, že zasílání SMS jim zahltí síť a v případě měst bude doručování trvat několik desítek minut až hodin (?!). Takový systém by pak byl pro okamžité informování např. o aktivním střelci témeř nepoužitelný! Taky nesouhlasí s cenou za zaslanou SMS. Vyhláška navrhuje cenu 0,01 Kč za SMS, operátoři navrhují cenu 0,3 Kč. Tedy 30krát vyšší! V USA přitom takový systém mobilní operátoři pro stát poskytují dobrovolně a zdarma,“ uvádí Onderka.

Jak v připomínkách k zákonu, tak ani k vyhlášce přitom operátoři nenavrhovali využití mnohem spolehlivějšího systému cell broadcast – v takovém systému jsou podle Onderky varování na mobilní telefony doručovány mnohem rychleji a nehrozí zahlcení sítě.

Technologii cell broadcast pro zasílání varování kvůli jejím výhodám zvolila většina států EU – kromě rychlejšího zasílání se uživatelům zobrazí i při režimu nerušit a na zamčené obrazovce telefonu. Polsko nebo Portugalsko už na ni přechází ze zasílání SMS.

„Takže nejenže nám hrozí sankce ze strany EU za neplnění povinností, hlavně jsou ale zbytečně ohrožovány životy a zdraví občanů. A tak nejspíš slavnostně za několik let zavedeme systém, který už ostatní státy opouští. Skanzen,“ dodává Onderka.

Zmíněná technologie cell broadcasting umí přitom ještě více omezit, komu se má varování zobrazit. Upozornění totiž může obsahovat přesnější vymezení lokality. Díky tomu se dá bránit informačnímu přehlcení, kdy uživatelé budou mít tendenci varování vypnout, pokud pro ně bývá nezajímavé, vysvětluje Jakub Onderka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…