Proč proboha nejsem Brit? Rozčílený expremiér varuje: Češi šlapou do pekla. EU je mrtvá. Někdo by nás ale mohl zachránit...

25.06.2016 17:08

Expremiér Mirek Topolánek se způsobem sobě vlastním vyjádřil na téma brexit. Britům prý přeje jejich svobodné rozhodnutí, ale Češi vlastně nemají moc co slavit, protože zůstávají v evropském kole a šlapou dál. Šlapou však do pekla. EU je totiž mrtvá, byť to podle Topolánka v podstatě zatím neví. Expremiér také nabízí recept, jak ji oživit. Mimo jiné doporučuje, aby se tohoto plánu chopil Václav Klaus.

Proč proboha nejsem Brit? Rozčílený expremiér varuje: Češi šlapou do pekla. EU je mrtvá. Někdo by nás ale mohl zachránit...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„Neslavím. My totiž nasedáme zpátky do sedel a začínáme zase šlapat do pedálů eurokola. Sice z kopce a bez brzd, ale jedeme dál. Mandaríni schválili směrnici o povinné společné jízdě s pelotonem. Je třeba se semknout. Proč proboha nejsem Brit?“ ptá se Topolánek v komentáři pro Dotyk.cz.

Evropskou komisi vede odpůrce referend

Málokoho zřejmě překvapí, že Mirek Topolánek patří mezi zastánce Brexitu, ale vyjádřil pochopení pro postoj Davida Camerona, který hrál o svůj politický život. A prohrál. Teď je otázka, kdo zatřese Bruselem? Kdo „německo-francouzské mandaríny“ probudí. Otázkou je, zda je probudí právě čtvrteční referendum. Topolánek totiž zavzpomínal i na jeden z výroků současného předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

„Nejsem v podstatě přítelem referend. Vždycky se potím, když se někdo opováží zeptat lidí na názor.“ „Taky doufám, že výsledkem referenda nebude Brexit. Británie potřebuje EU a EU potřebuje britský pragmatismus,“ prohlásil Juncker.

Britové si teď budou muset sami říct, co chtějí. Ostrovní království možná časem zaujme podobnou pozici, jakou má vůči EU dnes Turecko. Tak či tak, Německo a Francie se budou snažit ostatní členské státy EU odradit od dalších referend. „Odhaduji, že Němec s Francouzem si teď budou klasicky hrát na hodného a zlého estébáka. Oba ale budou chtít především zabránit dominovému efektu a šíření rakoviny svobody,“ podotýká expremiér.

Nechte to na Klausovi

Podle Topolánka už je ale pozdě. A bylo pozdě už před Brexitem. Evropská unie je totiž podle Topolánka z řady důvodů už mrtvá. „Evropská unie v té podobě, jak funguje a kam směřuje, je neudržitelná. Brexit, nebrexit. Z mnoha důvodů. Demokratický deficit, neschopnost řešit problémy krize, měny, migrace. Deformace prostředí směšným bojem s klimatickými změnami, ztráta globální pozice, konkurenceschopnosti a zoufalá snaha udržet zbytnělý sociální stát. Zločin multikulturalismu. Léčba unifikací a násilnou integrací působí jak benzín přidávaný do požáru,“ podotýká dále.

Kdyby měli osud EU v rukou lidé jako Václav Klaus nebo Petr Robejšek, třeba by ji dokázali zachránit. I Topolánek nabízí určitý recept. Okamžitě ho však označuje za nerealizovatelný, neboť si bruselští kapři nevypustí rybník.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…