Proč zavřeli Ratha a ne třeba... Takto se neptejte, kárá Jindřich Šídlo

29.05.2012 21:21

Na to, že se Českem propírá jméno obviněného Davida Ratha, se pozastavuje většina médií a politiků. Značná část se však místo pravých příčin případu raději ptá – Proč zrovna Rath, a ne třeba…? Hlavní analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo vylučuje účelovost Rathova zatčení a tvrdí, že zatýkání politiků nefunguje jako ve fotbale, kde se "jede" na skóre.

Proč zavřeli Ratha a ne třeba... Takto se neptejte, kárá Jindřich Šídlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nedůvěra v náš stát se podle hlavního analytika Hospodářských novin Jindřicha Šídla zhmotnila ve více či méně jasně formulované otázce: Proč zrovna Rath, a ne třeba...?

S tímto argumentem se poslední dobou začalo ohánět značné množství ať už politiků, či novinářů. ŠÍdlo jmenuje například sociální demokraty Jeronýma Tejce a Jana Hamáčka, či komentátora Respektu Jana Macháčka, nebo politologa Jiřího Pehe. „Nicméně úvahy o tom, proč právě – a pouze – Rath, jsou opravdu vážná věc, kterou nelze jen tak odbýt argumentem, že se holt ne každý nechá chytit s krabicí v ruce,“ píše na svém blogu Šídlo.

Například Pehe v deníku Referendum namítá, že pokud by se pachuť z této možné účelovosti měla alespoň poněkud trochu zmírnit, musely by policie a státní zastupitelství co nejdříve předvést podobný výkon v případě významného korupčníka z řad vládního tábora. „Zní to v zásadě jako férové řešení, jenže bohužel přibližuje fungování policie trochu ve stylu play-off Ligy mistrů, kde se hraje systémem doma-venku,“ reaguje na poznámku Šídlo.

Sociální demokraté tím zcela jistě naznačují jména dvou místopředsedů občanských demokratů -  Alexandra Vondry a Pavla Drobila. Tím dochází komentátor k myšlence, která by pro demokracii byla smrtící - podle návrhu Jiřího Pehe by policie přestala pracovat, pokud by narazila na podobný případ někoho dalšího z opozičních řad.

Sociálním demokratům by se dalo odvětit, že úplně stejný pocit mohla mít ODS, když policie v dubnu 2004, tedy také půl roku před volbami, sebrala populárního primátora Kladna Milana Wolfa. Tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová totiž vykládala o lokálních gubernátorech ODS.

„Jak je možné, že policie tehdy nehonila stejně udatně třeba korupci při pokusu Zemanovy vlády o koupi Gripenů na jaře 2002?“ ptá se Šídlo. Dosavadní zkušenosti totiž podle komentátora říkají, že řeči o boji proti korupci dle zásady „padni komu padni“ jen špatně maskují touhu, aby příště policie posloužila na oplátku zase jim.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…