Prodejci cigaret podporují svůj odbyt nabídkou lihovin zdarma, odnáší to zdraví Čechů

14.04.2023 15:31 | Kauza

Můžete si vybrat. Za patnáct krabiček cigaret Camel láhev vodky, za deset krabiček značky Winston láhev vína a za dvě plechovku piva či energeťák. S takovými marketingovými akcemi se lze pravidelně setkat v českých trafikách, které prodej cigaret podporují nabídkami produktů zdarma. A to často rozměrnými letáky, na některých z nich nechybí emotivní výzvy typu „Nenech si ujít odměnu“. Navíc tyto akce přímo v trafikách pravidelně propagují i najaté hostesky.

Prodejci cigaret podporují svůj odbyt nabídkou lihovin zdarma, odnáší to zdraví Čechů
Foto: Archiv redakce
Popisek: Speciální akce k nákupu cigaret

Zmíněné akce se nejčastěji objevují v prosinci, kdy se lidé kvůli Vánocům nebrání větším nákupům, a také v červnu, kdy je cílem předzásobit zákazníky na letní dovolené. O jak rozšířený jev jde, potvrzuje skutečnost, že odhadované náklady na tyto marketingové akce činí 350 milionů korun ročně. Je přitom zřejmé, že jsou z mnoha hledisek více než problematické.
 
Prohlubování závislosti
 
Negativní vliv konzumace cigaret na zdraví kuřáků je zcela jasně prokázaná skutečnost. Proto zákon velmi striktně omezuje reklamu na tabákové výrobky a v žádném případě nelze například nabízet tabákové výrobky zdarma, aby nedocházelo k podpoře jejich užívání. Výše uvedené nabídky tak do určité míry obcházejí platnou legislativu, protože se nepochybně o podporu konzumace cigaret jedná. Tabákové firmy tak spojují závislost na nikotinu s alkoholovou závislostí a dochází tak k umocňování obou závislostí. Není třeba dodávat, že jde o dva velmi negativní jevy s velkým dopadem na veřejné zdraví. Navíc uvedené nabídky jsou cílené zejména na slabší sociální skupiny Čechů, kteří jsou náchylnější na prohlubování závislostí.
 
Speciální akce, k cigaretám alkohol. Autor: Redakce PL
 
Jaká je motivace prodejců tabákových výrobků k takovému chování? Paradoxně to, že se mnozí spotřebitelé postupně odklánějí k alternativním a pro zdraví spotřebitelů méně škodlivým alternativám, jako je nahřívaný tabák a elektronické cigarety. Výrobci cigaret se uvedenými akcemi snaží udržet spotřebitele u tradičních tabákových výrobků. Tabákové firmy tak jdou zcela proti politice vlády. Ta chce naopak Čechy motivovat, buď aby s kouřením přestali úplně nebo alespoň přešli k méně rizikovým alternativám, jako jsou zmíněné bezdýmné nikotinové výrobky.
 
Speciální akce, k cigaretám alkohol. Autor: Redakce PL
 
A jelikož se potvrzuje, že přestat je pro drtivou většinu kuřáků velice obtížné, zaměřuje se v poslední době vládní politika na omezování dopadu kouření na zdraví Čechů. „V české politice kontroly tabáku nebyl dosud přístup minimalizace škod dostatečně využíván a propagován. Představa světa zcela zbaveného tabákového kouře je dle všech dostupných dat spíše nereálná. Námi preferovaný přístup minimalizace škod, v oblasti tabáku podporuje alternativní, významně méně rizikové způsoby užívání, se opírá o narůstající množství výzkumů a dostupných dat v této oblasti,“ vysvětluje na webu vlády České republiky národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.
 
Potřebná akce zákonodárců
 
Otázkou zůstává, jak zakročit proti popisovaným akcím na podporu prodeje cigaret. Ukazuje se, že by zcela stačila jednoduchá úprava legislativy. I proto je dobře, že skandální situace v oblasti podpory prodeje cigaret nabídkou lihovin zdarma si naši zákonodárci už povšimli. V půlce února Senát na své schůzi přijal usnesení, kterým vyzval českou vládu, aby se: „neprodleně a s maximálním důrazem zabývala nežádoucím jevem prodejních a reklamních akcí, kdy při nákupu tabákových výrobků jsou poskytovány spotřebiteli bezplatné výhody ve formě spotřebního zboží, nejčastěji alkoholu.“ 
 
 
Speciální akce, k cigaretám alkohol. Autor: Redakce PL
 
Přitom jsou senátoři ve svém požadavku velmi konkrétní. V usnesení zcela jasně žádají vládu o zajištění kroků vedoucích k odstranění možnosti křížové podpory marketingu podbízejícího se uživatelům nikotinu a alkoholu tak, aby byl naplněn smysl zákona, a to regulovaná ochrana zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Věřme, že česká vláda bude konat a nekalou podporu prodeje cigaret pomocí bezplatných prémií rychle zatrhne. Mohlo by to přispět snížení spotřeby cigaret a tím i ke zlepšení zdravotní kondice českých občanů. Navíc dodejme, že ve všech zemích na západ od našich hranic jsou podobné praktiky přísně zakázané.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…