Profesionální propaganda v České televizi a přehnaný zájem o Kalouska s Janouškem, diví se expert

27.09.2014 14:48 | Zprávy

TÝDEN V MÉDIÍCH Za profesionální propagandu považuje Petr Žantovský, když se v České televizi mluví o humanitární katastrofě na Donbasu a přitom nezazní, že tamní oblast vybombardovala ukrajinská vládní vojska. Z událostí v médiích ho zaskočila přeexponovanost tématu se soudem lobbisty Romana Janouška i s výrokem Miroslava Kalouska na adresu jiného poslance. Glosuje i probíhající anketu Křišťálová lupa, která slouží velice úzké skupince lidí k tomu, aby se utvrdili, že jsou jediní povolaní.

Profesionální propaganda v České televizi a přehnaný zájem o Kalouska s Janouškem, diví se expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Zamyšlením nad nejčastější zmiňovaným zahraničním tématem českých sdělovacích prostředků začíná Petr Žantovský své pravidelné ohlédnutí za tím, co zajímavého v domácích médiích v uplynulých dnech vypozoroval. „Jsou to samozřejmě otázky rusko-ukrajinského konfliktu, nebo jak to nazvat. Člověk už špatně hledá i ten samotný pojem. Všimněte si, jak nám média podsouvají taková ta jednoduchá označení jako přepadení, anexe, o tom už jsme mluvili mnohokrát,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský.

Poukazuje na skutečnost, že když se někdo chce dobrat podstaty toho, o co tam jde, tak se mu velmi těžko hledá jeden jediný jasný pojem. „A v tom je právě ten zakopaný pes, kdy naši novináři – a o tom mluvíme často – se snaží najít jednoduchá řešení, jednoduché pravdy, jednoduché sympatie a antipatie, hrdiny a padouchy. A ono to v daném případě opravdu nejde, čím dál víc to nejde. A čím dál víc jsou proto mnozí novináři i agresívní,“ všímá si Petr Žantovský.

Líčení humanitární katastrofy bez uvedení toho, kdo ji způsobil

Za příklad může posloužit i debata, kterou vedl minulý týden na vlnách Českého rozhlasu s novinářem Lubošem Palatou a o níž se před týdnem také zmiňoval. „Slyšel jsem, že na ni byly ze strany některých agresívních novinářů reakce ve smyslu ´Jak to je možné, že tam toho Žantovského vůbec pouští mluvit o těchhle věcech, když on říká úplně něco jiného, než říkáme my?´ To jenom tak na ilustraci. Znovu jsem si pak uvědomil tu nejednoznačnost a těžkou uchopitelnost celého toho problému v úterý při Událostech, komentářích České televize,“ přiznává mediální odborník.

Hostem zpravodajsko-publicistického pořadu byl vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marek Štys. „On velmi autenticky, velice věrohodně a přesvědčivě líčil humanitární katastrofu, která se v oblasti Donbasu odehrává. Že tam lidé nemají co jíst, nemají kde bydlet, mají vybombardovanou infrastrukturu, je to tam všechno katastrofické, mnozí obyvatelé jsou nuceni odtamtud odejít. A líčí to velmi emocionálně, ale neříká jednu podstatnou věc. Neříká, kdo tu Luhanskou a Doněckou oblast vybombardoval,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Demonstrace proti válce na Ukrajině otestuje také média

„Už neřekne, že to byla ukrajinská vládní vojska nebo na ně napojené různé guerilly nájemných vojáků tamních oligarchů, které sice nemají oficiální statut armády, ale bojují v jejím zájmu. Tohle ten člověk neřekl. Kdyby řekl tuhle jednu jedinou větu, tak by se to vzalo jako naprosto profesionální novinářská práce. Tím, že tahle věta nepadla, tak se to může vzít zase jenom jako profesionální propaganda, nic víc. A to je velmi smutné,“ konstatuje mediální analytik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…