Profesor Keller se v Haló novinách vysmál pravici a vychválil Filipa. Ten to má promyšlené...

05.11.2013 15:34

Známý levicový sociolog a od minulého pondělka též držitel státního vyznamenání Jan Keller poskytl rozhovor společensko- politické příloze Haló novin Naše pravda. Se známým redaktorem Jaroslavem Kojzarem si povídali o tom, že se v naší politice v nejméně vhodnou dobu otevřela Pandořina skříňka.

Profesor Keller se v Haló novinách vysmál pravici a vychválil Filipa. Ten to má promyšlené...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Z výsledku voleb je prý sociolog rozčarován, stejně jako všichni, kteří doufali, že předčasné volby vyřeší politickou krizi. „Zatím se zdá, že ji spíše prohloubily a její konec je v nedohlednu,“ konstatuje. Podle Kellera již před volbami bylo veřejným tajemstvím, že Michal Hašek mydlí Bohuslavu Sobotkovi schody, on však nechápe proč.

Deset až třináct procent, které takto ČSSD poztrácela, se prý rozpustilo mezi komunisty, hnutí ANO a částečně i hnutí Úsvit Tomia Okamury. Babiš přitom podle Kellera reagoval především na všeobecné zhnusení politikou. „Lidé mají až po krk systému, kde se k nim před volbami strany lísají a po volbách začnou dělat něco úplně jiného, než co slibovaly,“ myslí si. Babiš je podle něj pro budoucnost země ještě snesitelnou „protestní volbou“. „Kdyby je nalákala třeba paní Bobošíková, bylo by to šílené,“ obává se.

Pak se Keller vysmál Karlu Schwarzenbergovi za jeho slova, že propad TOP 09 očekával, protože strana dělala nepopulární reformy. Podle sociologa je nesmysl obojí. „Propad strany neočekával, ale domníval se, že v převleku za agenta 009 bude ještě neodolatelnější než s fialovým čírem,“ uhodil na knížete. A pak ho ještě ujistil, že to, co předváděli jeho ministři, nebyly žádné reformy, ale chladnokrevný rozvrat státu. Proto je prý Schwarzenbergovo tvrzení naprostou demagogií.  

Pak znectil i Janu Bobošíkovou a Václava Klause, který její hnutí před volbami podpořil. Vzhledem k tomu, co Václav Klaus v této zemi celé roky předváděl, je prý 0,42 procent až překvapivě lichotivým ziskem.

Další vývoj však podle něj bude záviset na dění v ČSSD.  Konkrétně na tom, zda se straně podaří odstavit z rozhodujících pozic skupinu „pučistů“. Pokud se tak nestane a skupina kolem Michalla Haška bude dál ovlivňovat dění v ČSSD, je prý jakákoliv dohoda vyloučena a pravděpodobně v květnu se dočkáme dalších předčasných voleb.

„Nejhorší na tom je skutečnost, že kvůli těmto pseudoproblémům se odsunuje řešení opravdových problémů země,“ konstatuje zachmuřeně sociolog. Mezi tyto problémy počítá zejména nejasný rozsah církevních restitucí, narůstající krizi na Ostravsku a obecně neochota „podnikatelů“ kalibru Zdeňka Bakaly převzít za své zaměstnance odpovědnost.

Jednou z mála nadějí je podle něj v tomto směru KSČM. „Vojtěch Filip patří k té nepatrné hrstce politiků, kteří v dnešní době dokážou uvažovat racionálně, mají kontakt s realitou a zastávají čitelné a pevné postoje,“ pochválil předsedu komunistů, který podle něj vždy mívá promyšlených několik tahů dopředu.  


 

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …