Profesor Zlatuška: Jsme ve válce. Na jedné straně lidé manipulující se strachem, na druhé snílci. Stojí za to být na straně snílků

06.05.2019 17:55

Někdejší poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška nenechal na Babišově uskupení nit suchou. Současný premiér Andrej Babiš se podle Zlatušky stal součástí matrixu, který dříve tolik kritizoval. Ale není se prý co divit, moc korumpuje, poznamenal k tomu bývalý poslanec. Prozradil, koho by volil dnes, a popsal, proč si myslí, že jsme ve válce.

Profesor Zlatuška: Jsme ve válce. Na jedné straně lidé manipulující se strachem, na druhé snílci. Stojí za to být na straně snílků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Moderátorka Barbora Tachecí přivítala na vlnách Českého rozhlasu bývalého poslance za hnutí ANO Jiřího Zlatušku. Dozvěděla se od něj, že nelituje svého rozhodnutí vstoupit do politiky. Ale dnešní hnutí ANO je už podle něj jiné než to, v němž působil jako poslanec. A rozhodně není lepší. Rozhodně už není liberální stranou, jakou chtělo být. Dnes prý v ANO převládají nacionalistické nálady, které se odrážejí mimo jiné i v podpoře prezidenta Miloše Zemana.

„Není to liberální strana, jakou se snažila být, včetně sounáležitosti s evropskou aliancí liberálů a demokratů. Nyní tam převládají nacionalistické tóny. Překvapila mě i podpora Miloše Zemana. V době, kdy jsem kandidoval, měl Andrej Babiš vůči němu zcela jasný postoj. Tvrdil, že je to korupční postava. Vedle Klause a dalších,“ podotkl Zlatuška.

„Projevilo se to i v postoji k migraci. Je to absolutní paradox, že premiér, který je sám migrantem, se vymezuje tímto způsobem. Je to popření základních věcí, na kterých Evropa civilizačně stojí,“ podivoval se.

Dnes se Babiš zaklíná tím, že ochrání Česko, ale otázkou je proti komu. „V okamžiku, kdy se v téhle kampani současně podsouvá, že tu ochranu děláme fakticky proti EU, která nás naopak může chránit proti lecjakým věcem z venku, tak to mi prostě přijde krajně pokleslé,“ zlobil se pan profesor.

Má navíc za to, že se Andrej Babiš už sám stal součástí matrixu, který před pár lety tak kritizoval. Zlatušku překvapilo, jak málo času Babiš potřeboval k tomu, aby se změnil.

Je to záležitost toho, že politická uskupení mají tendenci degenerovat k pouhému uchovávání moci. A součástí toho, čemu Andrej Babiš říkal matrix. Teď se zařadil přesně vedle těch, které tímto způsobem kritizoval. Nepřekvapilo mě, že k tomu došlo, protože každá moc korumpuje. Překvapilo mě jen, jak to proběhlo rychle.“

Kdyby si měl dnes vybírat, kdo je mu nejsympatičtější, rozhodl by se prý pro Piráty. Rozhodl by se pro ně i navzdory tomu, že nejeden člen této strany zpochybňuje závazek České republiky coby člena NATO vydávat dvě procenta na obranu. Zlatuška je přitom přesvědčen, že jsme ve válce.

„Já se obávám, že je docela velká šance, že jsme ve válce, ale neprobíhá těmi prostředky, jakými probíhala v minulosti, ale probíhá v informačních sítích, v manipulování s veřejným míněním a tak podobně,“ řekl Zlatuška, podle něhož jsou Piráti právě v této oblasti kompetentní.

„Mě v té politice dneska trápí to, co jsem slyšel hezky charakterizovat pana profesora (Josefa) Jařaba, že proti sobě stojí na jedné straně lidé, kteří manipulují se strachem, a na straně druhé snílci. Ti, kteří jdou za nějakým snem, jako je Všeobecná deklarace lidských práv. Stojí za to být na straně těch snílků, i když se sny nevyplňují jen tak, to stojí spoustu práce. Ale toto považuji za podstatné,“ zdůraznil Zlatuška s tím, že právě snílci nás přivedli do NATO a do EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …