Profesorka Dvořáková promluvila s Moravcem o neuvěřitelné politické bramboračce

25.06.2013 19:01

Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem nebylo podle politoložky Vladimíry Dvořákové nikterak překvapivé, protože o této možnosti se spekulovalo již dlouho a prezident Miloš Zeman několikrát veřejně prohlásil, že si Rusnoka váží jako ekonoma a odborníka.

Profesorka Dvořáková promluvila s Moravcem o neuvěřitelné politické bramboračce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

 „Myslím si, že prezident chce vládu, která rozpočet státu nastaví tak, jak on si přeje,“ uvedla v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce. Prezident by však dle jejího názoru o ekonomické situaci v zemi rozhodovat neměl.

Vláda Jiřího Rusnoka bude podle Dvořákové v podstatě vláda jako každá jiná – v první řadě musí získat potřebnou důvěru v Parlamentu, aby byla zcela legitimní. „To ale není vůbec jisté, že se stane. U nás už je možné úplně všechno,“ upozornila a zadoufala, že pokud se tak stane, obejde se to bez trafik.

Zemanův krok také dle jejího názoru zklidní veřejnost, jejíž velká část je znechucená politickým vývojem posledních měsíců i let v zemi. „Lidé budou mít pocit, že se celá politická situace zklidní a utichne neustále válčení uprostřed koalice,“ očekává politoložka.

Nikdo už neví, co si prezident může dovolit

Dle jejího názoru by však vláda, která není vytvořena na základě politických stran, neměla mít dlouhého trvání a pouze překlenout období do předčasných voleb. Občanští demokraté ale mají zcela oprávněně z předčasných voleb strach, soudí Dvořáková, neboť ztratili mnoho přívrženců. Naopak TOP 09 by z nich mohla velmi těžit, protože dle ní přebírá mnoho pravicových voličů právě od ODS a stává se dominantní pravicovou stranou.

„Vytvořila se neuvěřitelná ústavní bramboračka,“ komentuje politoložka současnou politickou situaci v zemi. Existuje totiž i riziko vládnutí v demisi, což však ona považuje za protiústavní. Navíc se vytvořil prostor pro prezidenta, v němž on disponuje stále silnějšími pravomocemi a nikdo podle ní už neví, zda byly překročeny, či nikoliv. V této souvislosti zkritizovala vládní koalici, která v době vytváření zákona o přímé volbě prezidenta odmítla prý poměrně racionální návrhy ze strany opozice. „A najednou si nikdo není jistý, kam až prezident může zajít,“ podotkla.

Přestože vyvstávají určité spekulace, že si Zeman i prostřednictvím strany SPOZ vytváří neotřesitelnou mocenskou pozici, Dvořáková se nedomnívá, že by SPOZ měla budoucnost. Jejím cílem bylo totiž prý jen dostat Zemana na Hrad, ale parlamentní stranou se nikdy nestane. „Odebrala sice část hlasů sociálním demokratům, ale nikdy je nemůže zcela převálcovat,“ předvídá politoložka Zemanovcům nepříliš dlouhé trvání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…