Profesorka Dvořáková uvedla, proč je současná vláda oblíbenější než ta Nečasova. Ukázala však i slabiny Sobotkova kabinetu

30.01.2015 22:15

Hostem pátečního Hyde parku na veřejnoprávní televizní stanici ČT24 byla politoložka Vladimíra Dvořáková. Na začátku pořadu se probíralo, proč je současná vláda oblíbenější než kabinety předchozí, zejména než Nečasova vláda.

Profesorka Dvořáková uvedla, proč je současná vláda oblíbenější než ta Nečasova. Ukázala však i slabiny Sobotkova kabinetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Podle Dvořákové je to tím, že nezažíváme takové věci jako odposlechy a vzájemné nahrávání, které byly typické pro "nešťastnou Nečasovu vládu“. Z tohoto hlediska tato vláda působí poměrně dobře. "Po minulých zkušenostech stačí málo,“ podotkla Dvořáková s tím, že národ je spokojen, když není každý den zahlcován vládními skandály.

Lidé jsou rádi, že letos nemusí k volbám

Domnívá se, že v letošním roce nikdo nevyvolá konflikt, který by vedl k předčasným volbám. Pokud by tak učinil, ztratil by náklonnost veřejného mínění. "Lidé jsou rádi, že letos nemusí k volbám,“ myslí si Dvořáková. Zvraty neočekává ani při sjezdech politických stran, které se mají letos konat. "Vedení stran se svrhává tak 1,5 roku před volbami,“ poznamenala lakonicky.

V příštím roce nás čekají senátní a krajské volby. Úspěch nebo neúspěch v nich může mít obrovské dopady na ČSSD nebo KDU-ČSL. V roce 2017 by nás měly čekat parlamentní volby, pokud tedy nebudou vyvolány předčasné. Politickými kartami může zamíchat fakt, že volby budou probíhat na vrcholu prezidentské kampaně. "Bude to velmi dramatická situace,“ předvídá Dvořáková.

Slabé místo je Ministerstvo spravedlnosti

Na otázku, koho by vyhodila z vlády, kdyby byla premiérem, uvedla, že největší problém vidí u ministra obrany Stropnického, a to jeho konflikt s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem. Ten upozornil na to, že se nedodržují procedury jmenování ředitele Vojenské policie. Jako hodně slabé místo vidí také Ministerstvo spravedlnosti.

Média pomohla Schwarzenbergovi

Ohledně toho, že velkou část médií vlastní oligarchové – Andrej Babiš vlastní celoplošná média jako Rádio Impuls, Lidové noviny, MF Dnes, televize Óčko. Zdeněk Bakala vlastní Hospodářské noviny a web Aktuálně.cz, Jaromír Soukup TV Barrandov a časopis a web Týden. Dvořáková uvedla, že u nás skutečně vidí zužování prostoru pro nezávislou žurnalistiku. Jako fatální to nevidí, ale prý i velvyslancům u nás působících přišlo zvláštní, že média se angažovala ve volebních kampaních. Konkrétně že při prezidentské volbě byla média výrazně namířena proti Janu Fischerovi, což nahrávalo tomu, aby se do druhého kola dostal Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…