Prohibice neměla postihnout značkový alkohol, řekl zástupce výrobců lihovin

19.09.2012 23:10

Za Unii výrobců a dovozců lihovin přišel do Událostí, komentářů její viceprezident Vladimír Darebník. Kritizoval vládou zavedenou prohibici a zvláště to, že byl zakázán alkohol plošně, nikoli adresně.

Prohibice neměla postihnout značkový alkohol, řekl zástupce výrobců lihovin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Dnes kvůli metylalkoholu v Česku jednala Evropská komise, která chce zakázat export. „Samotní europoslanci přiznali, že nic podobného nečekali,“ uvedl na začátku reportér ČT Bohumil Vostal. Podle členů EK byly ostatní státy informovány o metylalkoholové krizi pozdě. Darebník řekl, že českému vývozu zákaz velmi ublíží.

Velcí výrobci nepančují

„Já si myslím, že určitě to nějaké následky mít bude a tyto následky mohou být dosti velké,“ dodal viceprezident. „U renomovaných, velkých výrobců, problém pančování není,“ zdůraznil Darebník a jednoznačně odmítl, že by Unie dovozců a výrobců lihovin měla jakoukoli odpovědnost za rozšíření metylalkoholu.

Darebník popsal, že se zástupci Unie scházejí se zástupci vlády i policie, ale ne vždy jsou jejich požadavky vyslyšeny. Vláda chce navrhnout zvláštní opatření – nové kolky či jakýsi rodný list. „Tato opatření jsou velmi diskutabilní,“ prohlásil Darebník.

„V současné době je jeden litr čtyřicetiprocentního alkoholu zatížen daní sto čtrnáct korun,“ řekl viceprezident k tomu, zda černý trh také podporuje vysoká daň. Má za to, že ano. Délku prohibice a zákazu exportu Darebník odhadnout nedokázal. „Ztráty počítáme na miliony korun denně,“ uvedl. „Prohibice neměla postihnout značkové výrobky,“ myslí si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…