Prorok Mohamed se jen bránil, znělo slavným Karolinem pod patronátem rektora. Známý odpůrce islámu skončil před aulou, nás s nedůvěrou pustili

24.05.2017 20:58

REPORTÁŽ „Lidská práva! Stop šaríi!“ S takovým transparentem s obrázkem ukamenované ženy stál novinář Jiří X. Doležal před vchodem do Modré posluchárny v budově Univerzity Karlovy na Ovocném trhu v Praze, všeobecně známé jako Karolinum. Konala se tam konference „Česká republika a muslimské země“ pořádaná Organizací islámské spolupráce v Praze pod patronací rektora univerzity Tomáše Zimy.

Prorok Mohamed se jen bránil, znělo slavným Karolinem pod patronátem rektora. Známý odpůrce islámu skončil před aulou, nás s nedůvěrou pustili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Akce nazvaná "Česká republika a muslimské země" se konala pod patronací rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy

„Nemám nic proti islámu, ale proti islámským hodnotám ano. Islámské hodnoty jsou totiž – kromě jiných – také šaría a džihád. A Organizace islámské spolupráce měla dlouho ve svých základních listinách šaríi, až ji v roce 2008 nahradila lépe znějícím souslovím ‚islámské hodnoty‘. A někdo takový má vystupovat na Karlově univerzitě?“ vysvětlil pak JXD na internetových stránkách Reflexu s tím, že ke cti univerzity budiž řečeno, že ho nevyhodili. Do posluchárny se ale nedostal, ParlamentníListy.cz ano.

Baťoh plný tolerance

„S baťohem tam nemůžete,“ upozornil mě jeden ze studentů, kteří se starali o hladký průběh konference. Když jsem mu ukázal obsah, ještě se ujistil: „A nemáte tam nějaký plakát ‚Stop islámu‘ nebo něco podobného?“ Přece jen měl z novináře z ParlamentníchListů.cz strach. Nemusel!

„Dvě miliardy muslimů ve světě jsou lidé milí, otevření, se smyslem pro spravedlnost a rodinu. Je třeba si to uvědomit. Můžeme je vnímat jako netolerantní anebo jako lidi, s nimiž lze spolupracovat na rozvoji světa,“ řekl mimo jiné náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa a připomněl, že téměř devadesát procent obětí islamismu jsou sami muslimové.

Jak sdělil velvyslanec Ázerbájdžánu Farid Shafiyev, někteří populističtí politici ve světě, ale i v Česku podporují napětí a nesnášenlivost mezi kulturami a náboženstvími, přičemž i Masaryk říkal, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Ostatně v Ázerbájdžánu právě skončily Islámské hry solidarity, jakási islámská olympiáda.

Podle egyptského velvyslance Abderahmana Salalheldina jsou výměna studentů a turistika nejlepšími nástroji, jak překonat neznalost jednoho o druhém. „Musíme znemožnit teroristům přístup k internetu, Twitteru a zbraním. Západní přístup házet všechny muslimy do jednoho pytle napomáhá teroristům,“ vysvětlil. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který měl na začátku krátkou uvítací řeč, mezitím odešel.

Armstrongová o náboženství a nacionalismu

Slavná a vážená historička náboženství Karen Armstrongová, blonďatá dáma přísného pohledu, než se dala na akdemickou dráhu a napsala mnoho knih o náboženství, byla katolickou řádovou sestrou. Nyní prý je poprvé v Praze. „Vlastně teprve nedávno padla Berlínská zeď a už se stavějí nové. Třeba Trump mezi USA a Mexikem. A všichni mu gratulují, což je iracionální a toxické. Může za to nacionalismus, který způsobil dvě světové války. Mladí Turci, ateisté, chtějí nový turecký stát, popírají holokaust, což je taky příklad zhoubného nacionalismu. Nicméně nacionalismus je forma moderního náboženství,“ sdělila nejdříve.

Pak začala mluvit o teroristech: „Mluvčí Islámského státu říkal do televize, že se o náboženství nezajímá, ale že Islámský stát nabídl alternativu k totalitním režimům na Středním východě podporovaným ze Západu.“ Podle psychologa, který vyslechl vězně na Guantánamu, prý většina z nich islám neznala. Dva džihádisté, kteří odešli z Anglie bojovat do Sýrie za Islámský stát, si prý před tím přes Amazon objednali knihy Islám pro hloupé a Korán pro pitomce. Většina mladých prý chodí do války, protože se nudí.

Také hovořila o tom, jak média a politici vlastně do světa vzkazují, že některé životy mají větší cenu než jiné. „Dva dny před útoky v Paříži roku 2015 zemřelo v Libanonu čtyřiačtyřicet lidí při akci dvou sebevražedných útočníků. Skoro se o tom neví. Krátce před útokem na redakci časopisu Charlie Hebdo bylo zabito Tálibánem sto čtyřicet pět dětí a v tisku se to téměř neobjevilo. Sekta Boko Haram v Nigérii tehdy povraždila dva tisíce lidí a zmínilo se o tom pár novin. Západ ztratil humanitu,“ vypočítávala Armstrongová.

Nad dotazy radikálů

Dotazy padaly tvrdé a přímo na tělo. První byl jako vystřižený z knih Billa Warnera, proč se z mírumilovného Mohameda z Mekky stal v Medíně dobyvatel a jestli na něj nelze nahlížet těmito dvěma úhly pohledu. „Když prorok přišel do Medíny, musel čelit útokům a stal se představitelem státu. Musel bojovat, ale byl to obranný boj. Ježíš si byl schopen podržet mírumilovný profil,“ řekla Armstrongová.

Další tazatel, aktivista hnutí Islám v ČR nechceme, se ptal na to, jestli jsou velvyslanci schopni zabránit financování terorismu muslimskými zeměmi a útlaku křesťanů na Středním východě. Jeden z mluvčích na to odpověděl, že aktuálně prezident Trump domlouval v Saúdské Arábii koalici proti terorismu s tím, že tato finanční podpora musí skončit. Proti útlaku křesťanů se prý staví mnoho pravověrných muslimů.

Na konci poloviny sympozia si jeden z mluvčích v rozmluvě s reportérem ParlamentníchListů.cz zavtipkoval na konto Jiřího X. Doležala takto: „Islamofobie už se stává mainstreamem, takže čekám, kdy se z JXD, který šel vždycky proti proudu, stane islamofil.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…