Prošli jsme nedělní Prahu. Viděli nepochopitelné věci. Prázdná Pařížská, zavřený Pohlreich. Jenže před a uvnitř McDonaldu doslova boj o každou hranolku

21.12.2020 4:44

REPORTÁŽ Poslední adventní neděle byla v centru Prahy ve znamení procházek. Řada obchodů vyhlížela zákazníky, párky v rohlíku za přijatelných 35 korun mizely jeden za druhým, ještě líp na tom byl oblíbený trdelník nebo svařák. Všechny ceny, včetně těch na Staroměstském náměstí, se vrátily o deset let nazpět. A co davy? Rozestupy? Roušky?

Prošli jsme nedělní Prahu. Viděli nepochopitelné věci. Prázdná Pařížská, zavřený Pohlreich. Jenže před a uvnitř McDonaldu doslova boj o každou hranolku
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: McDonald u Karlova mostu rozestupy neřeší

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Svou reportáž jsme zahájili před liduprázdným magistrátem české metropole, kde tamní garnitura v čele s Pirátem Hřibem mnohokrát měnila nejen parkovací stání, ale taky směry jízdy. Řada místních si nezvykla a nejeden právě na primátora nadává.

Několik stolků se židličkami, které zde vyrostly a zůstávají, postrádají smysl nejen pro hrstku zahraničních turistů.

Jeden stolek byl obsazený bezdomovcem s mnoha taškami u kolen, u druhého se v mastných těstovinách rukama hrabali mladí Italové. Jinak nic.

V Široké ulici, kde se nachází staré židovské město, židovský hřbitov a další památky judaismu, nebyla ani noha. Pár lidí stálo u vitríny se šperky, kde náhrdelník ve výloze informoval o své hodnotě ve výši 2,6 milionu korun. Gucci, Louis Vuitton, Cartier, Patek Philippe, Burberry. Značkové obchody mohly obsloužit zhruba deset lidí. Celkem. Turisté zkrátka nejsou, což zejména vyhlášená Pařížská ulice pociťuje výrazně.

Posezení před pražským magistrátem

Drtivou většinu byznysu zde obvykle tvoří Číňani s mobily na tyčích. Letos nedorazili. Asi největší počet zákazníků jsme mohli v neděli odpoledne vidět v krásném šperkařství Halada. Roušky měl každý, kdo v jednotlivých obchodech nakupoval, stejně tak místní obsluha.

Asi pět taxikářů AAA, kteří stáli na rohu Pařížské, u cípu Staroměstského náměstí, debatovalo bez ochrany obličeje. Na celém obrovském prostoru jsme viděli choulící se hlídku dvou městských strážníků. V podloubí, kde stáli, mohli ohlídat leda pár bezdomovců hrabajících z košů vajgly.

Lidí na náměstí bylo mnoho. Ne tak jako v posledních letech, ale množství nás skutečně překvapilo. Největší počet se srotil kolem 14 odpolední, kdy se čekalo v houfech na orloj. Následně přistoupil jakýsi muž a česky oznámil, abychom šli domů, že žádný orloj nebude. Cizinci nerozuměli, a dál se proto tísnili se stovkami dalších a čekali na rotující svaté. Když jim došlo, že je něco v nepořádku, vrátili se tam, odkud přišli. Většinou ke stánkům, kde se alkohol míchal snad se vším teplým, co si lze představit.

Horké švestky, jablka, hrušky, mochito, káva.

Nejvíc však zabíral trdelník, jehož cena byla přibližně 70–120 korun za kus. Skutečně jde o ceny, které cílí výhradně na domácí klientelu.

Po hodině pozorování jsme se vydali k restauraci Divinis na Starém Městě. Je roky spojována s kuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Byla zavřená, ostatně tak, jako každou neděli. Tak jako všechny další v okolí. Zbylé obchůdky sice měly otevřeno, ale nenakupoval v nich nikdo. Snad jen pár mladých lidí v huňatých kabátech využil slevu na masáž nohou. Jinak asijští maséři leželi na měkkých postelích s mobily v ruce. Ani tahle nízkonákladová atrakce nezabírá.

Pařížská ulice bez Rusů a Číňanů

Anketa

Jakému ze jmen byste vyjádřili největší obdiv? (dle abecedy)

hlasovalo: 3743 lidí
Potom jsme se rozhodli přejít Karlův most a podívat se na Pražský hrad. Cesta nezabrala ani půl hodiny. Most byl zalidněný, ale nic hrozného to na pražské poměry nebylo. Několik kapel vyplnilo nedělní odpoledne jazzem, malíři kreslili, prodejci prodávali náramky, náhrdelníky či údajně kouzelné kameny. Ani v tomto případě nemůžeme hovořit o vysokých tržbách. Nakupující jsme neviděli cestou tam a zpět. Ani jednoho.

K sídlu prezidenta republiky jsme se dostali po chvílí.

Hospody zavřené, vietnamské večerky nikoli. Taky v nich bylo pusto a prázdno. Došlo nám, že řada lidí se šla pouze projít. V okolí hradu byli samí Češi, řada z nich z Moravy. Prošli si nádvoří, podívali se minutu do dalekohledu na stověžatou Prahu, za což obětovali dvacet korun, a spokojeně pokračovali. Tak jako my.

Cestou zpět jsme se vydali po schodech okolo Poslanecké sněmovny znovu na Karlův most. A právě v téhle části jsme zažili největší překvapení. Zatímco prakticky všechny obchody byly prázdné, a to včetně těch, kde si děti kupují bonbóny, u McDonaldu byl dav. Fronta venku, fronta uvnitř, lidé namačkaní u samoobslužných tabulí vybírali přesolené hranolky a housku s rozvařenou okurkou mezi plátkem masa a tajícím sýrem. „Chápete to?" glosoval jeden z procházejících párů. Nebýt jeho, nedošlo by nám, že nejde o čekající na veřejné toalety, což byla naše původní myšlenka.

Zpátky na Staroměstské náměstí jsme potkali řadu lidí bez roušek, tak pět bezdomovců se psy, všechny maximálně do třiceti let, Rusy a Italy. Jiné jazyky jsme nevnímali. Cestu jsme zakončili párkem v rohlíku za 35 korun v Karlově ulici a odjeli.

Cestou na Hrad, čekání na orloj, masáže na nohou za pár euro, Karlův most a přeplněný fastfood cestou k prezidentovi… 

Foto: Tomáš A. Nový

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…