Prostě je vytlačili pryč na moře. Řekové tvrdě na migranty. A dohra

12.12.2023 11:21

Turecká pobřežní stráž zachránila 122 migrantů z Egejského moře. Podle zprávy pobřežní stráže měli tito migranti být vytlačeni zpět do tureckých vod řeckými úřady. Zprávu o řeckých praktikách zveřejnili v listopadu i Lékaři bez hranic. Migranti jsou podle Lékařů bez hranic často i za použití násilí nuceni nastoupit na nafukovací člun a nechat se unášet mořem.

Prostě je vytlačili pryč na moře. Řekové tvrdě na migranty. A dohra
Foto: Repro YouTube France 24
Popisek: Banksyho růžová loď si spolu s dalšími plavidly rozebírá migranty

V Egejském moři bylo zachráněno 122 nelegálních migrantů poté, co je řecké úřady zatlačily zpět do teritoriálních vod Turecka. Pobřežní turecká stráž zachránila 87 migrantů u pobřeží Karaburun a 35 migrantů bylo zachráněno u okresu Menderes v Izmiru, jak uvedla pobřežní stráž v pondělním prohlášení. Migranti byli následně dopraveni na provinční migrační oddělení.

Záchranná operace vedená tureckou pobřežní stráží slouží podle agentury MENAFN (Middle East and North Africa Business Report) jako reakce na obavy o porušování mezinárodního práva spojeného se základními humanitárními hodnotami, kdy řecké úřady ohrožují „životy zranitelných migrantů včetně žen a dětí“.

Nezákonný postup Řecka byl již několikrát zdokumentován médii i mezinárodními skupinami pro lidská práva a charitativními organizacemi. O násilí na řeckých hranicích včetně ohrožení životů migrantů a jejich odstrkování informovali i Lékaři bez hranic.

Výpovědi pacientů Lékařů bez hranic (MSF) se údajně shodují v konzistentních praktikách, kdy jsou migranti násilně odsunuti od řeckých břehů. „Během odsunu na moři jsou lidé, kteří se snaží dostat k řeckým břehům, zadržováni v řeckých vodách čluny s posádkou ‚osob se zakrytými obličeji‘, jak jsou často popisováni. Motor člunu skupiny je poté odstraněn nebo zničen a lidé na palubě jsou ponecháni na moři nebo jsou odtaženi do tureckých vod,“ píše se ve zprávě Lékařů bez hranic.

„Lidé také popisují, že jsou nuceni nastoupit na palubu většího plavidla, kde jsou často vystaveni fyzickému útoku a jejich majetek je zabaven a zničen, a poté jsou přinuceni nastoupit na nafukovací záchranný člun a nechat se unášet mořem,“ uvádí zpráva zveřejněná na začátku listopadu.

Řecko mezitím tyto odsuny popírá a tvrdí, že musí chránit své hranice, které jsou zároveň hranicemi Evropské unie.

Lékaři bez hranic též uvádějí, že současná situace na evropských hranicích „je výsledkem politiky Evropské unie, která toleruje a umožňuje pokračující násilí vůči osobám v nouzi“.

Migranti se často na člunech pokoušejí překonat cestu přes moře, aby se z tureckého pobřeží dostali na řecké ostrovy, odkud doufají, že se vydají do zemí Evropské unie.

Turecký provládní deník Daily Sabah informuje, že za prvních devět měsíců roku 2023 se počet příchozích migrantů do Řecka zvýšil na 29 700 osob. V roce 2022 za stejné období to bylo pouze 11 000 osob.

O vytlačení migrantů od řeckých ostrovů informovala v létě i agentura Reuters. Turecké ministerstvo obrany tehdy uvedlo, že k incidentu mělo dojít poblíž ostrova Rhodos. Na sociálních sítích byly zveřejněné i záběry, na nichž je vidět, jak pobřežní stráž táhne loď do tureckých vod. Pravost záběrů se nicméně Reuters nepodařilo ověřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

lékaři bez hranic je zločinecká organizace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSunvukung , 12.12.2023 12:01:33

|  16 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …