Protesty v Číně. Ozvalo se dosud neslýchané

29.11.2022 13:40

Šéf Komunistické strany Číny Si Ťin-pching má problém. Trvá na prosazování tvrdých zákazů v boji s onemocněním covid-19. Z nulové tolerance vůči covidu udělal jeden z pilířů pro své znovuzvolení do pozice vůdce země na dalších pět let. Jenže Číňané začínají dávat čím dál hlasitěji najevo, že mají tvrdých lockdownů plné zuby. A nejen to. Někteří Číňané napříč celou zemí už volají, že mají plné zuby Komunistické strany Číny.

Protesty v Číně. Ozvalo se dosud neslýchané
Foto: Repro Youtube
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany Číny

Čínský vládce Si Ťin-pching před pár týdny na sjezdu Komunistické strany Číny započal svůj třetí mandát v roli vůdce strany, šéfa armády a prezidenta země. Ve svém kandidátském projevu mluvil mimo jiné o tom, že čínská politika nulové tolerance vůči covidu je vůbec nejlepší na světě.

Jenže obyčejní Číňané jsou podle zpráv zahraničních médií jiného názoru. Zahraniční média informují o protestech rozzlobených obyvatel Číny v mnoha regionech země. Včetně hlavního města Pekingu. Lidé se bouří proti tvrdým lockdownům, které čínští komunisté uplatňují i v situaci, kdy většina ostatních zemí světa neuplatňuje v otázce boje s covidem žádné plošné restrikce, nebo jen zcela minimální, protože v Evropě stovky milionů lidí nemocí prošly a to často opakovně nebo se proti ní nechali naočkovat nebo oboje, takže jejich organismy již mají vytvořeny obranné bariéry.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17932 lidí
Čínští komunisté se podle všeho obávají, že vlna čínského promořování by teprve mohla přijít. Proto na politice tvrdých lockdowů trvá. A podle CNN už toho Číňané mají dost.

„Odstup, Si Ťin-pchingu! Skonči, komunistická strano!“ křičeli někteří demonstranti mezi stovkami lidí, kteří se shromáždili ve finančním centru Šanghaje - jednoho z mnoha velkých měst, kde vypukly protesty. Spouštěčem protestů byl požár domu v oblasti Sin-ťiang na západě země. Lidé upozorňovali, že lockdowny představují překážky mimo jiné i pro hasiče, kteří se kvůli covidovým restrikcím dostávali až příliš pomalu k lidem ohroženým požárem. Vedle toho demonstranti volali po svobodě a demokracii. Na univerzitách se také objevily plakáty volající po svobodě v Číně.

„Takto rozsáhlé scény hněvu a odporu – z nichž některé se protáhly až do pondělních časných ranních hodin – jsou v Číně, kde vládnoucí komunistická strana nemilosrdně potírá všechny projevy nesouhlasu, výjimečně vzácné. Po třech letech pandemie se však mnoho lidí ocitlo na pokraji sil kvůli neustálému uzavírání budov, kvůli testům na covid a karanténám, které vláda provádí, stejně jako kvůli stále se zpřísňující cenzuře a neustálému omezování osobních svobod,“ uvedla CNN.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na pondělní tiskové konferenci odrážel otázky týkající se protestů a tvrdil, že příspěvky na sociálních sítích, které spojují požár v Sin-ťiangu s politikou proti covidu, mají „postranní úmysly“. Na otázku ohledně protestujících, kteří vyzývali prezidenta Si k odstoupení, mluvčí odpověděl: „Nejsem si vědom situace, kterou jste zmínil.“

V ulicích mnoha měst byly k vidění davy lidí s listem čistého papíru v rukou. Tímto způsobem protestovali proti čínské státní cenzuře.

Čínská státní média „politiku nulového covidu“ velebí. „Praxe prokázala, že naše opatření proti covidu obstojí ve zkoušce historie, jsou vědecká a účinná,“ stálo v názorovém článku, který v pondělí zveřejnila tisková agentura Sin-chua, Nová Čína, nazvaném „Vytrvalost zvítězí“.

V Číně však v poslední době počty případů covidu narůstají. V pondělí bylo oficiálně zaznamenáno přes 40 tisíc případů.

Na několika videozáznamech, které zhlédli novináři CNN, prý bylo slyšet, jak lidé křičí požadavky na Siho a komunistickou stranu, aby „odstoupili“. Dav také skandoval: „Nechceme testy na covid, chceme svobodu!“ a „Nechceme diktaturu, chceme demokracii!“.

Policisté řadu demonstrantů pozatýkali. Lidé přesto dál stojí s kyticemi květin v rukou a dávají najevo svůj názor. Vzájemně se přitom ujišťují, že na držení květin přece není nic špatného. Policisté proti nim přesto zakročují. Podle informací britské BBC navíc policisté dohledávají informace o lidech, kteří se zúčastňují protestů. Pátrají po jejich skutečných místech pobytu.

Čínské úřady současně slibují, že urychlí další očkování proti covidu. Především mezi staršími lidmi je prý proočkovanost relativně malá. Na otázku, zda protesty přimějí úřady ke změně pravidel o nulové toleranci vůči covidu, jeden z úředníků odpověděl, že Čína bude svá opatření nadále „dolaďovat a upravovat“. „Hodláme zachovat a kontrolovat negativní dopady na živobytí a na životy lidí,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí Národní zdravotnické komise Mi Feng.

BBC téma rozvedla: „Zprávy také uvádějí, že policie zastavovala lidi a prohledávala jejich telefony, aby zkontrolovala, zda nemají nastavené virtuální privátní sítě (VPN) a také aplikace jako Telegram a Twitter, které jsou v Číně blokovány. Jedna žena sdělila agentuře AFP, že jí a jejím pěti přátelům, kteří se zúčastnili protestu v Pekingu, volala policie. V jednom případě navštívil policista dům její kamarádky poté, co nezvedala telefon, a ptal se, zda navštívila místo protestu, a zdůraznil, že se jedná o ‚nezákonné shromáždění‘.“

„Jiná osoba agentuře Reuters sdělila, že byla požádána, aby se v neděli večer dostavila na policejní stanici a předala písemný záznam o své činnosti. ‚Všichni si zoufale mažeme historii chatu,‘ řekl agentuře Reuters jeden z pekingských protestujících. ‚Policie přišla zkontrolovat průkaz jedné z mých kamarádek a pak ji odvedla. O několik hodin později ji propustili‘. Policie v minulých dnech zadržela také novináře, kteří o protestech informovali. Tisková agentura Reuters uvedla, že jeden z jejích novinářů byl v neděli krátce zadržen, než byl propuštěn. Na několik hodin byl zadržen také novinář BBC Ed Lawrence, který ve stejnou noc pokrýval protest v Šanghaji. Britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že jeho zadržení je ‚šokující a nepřijatelné‘, a dodal, že Británie vznese vůči Číně obavy ohledně její reakce na protesty. Číňané v zámoří však v protestech pokračovali, a to nejméně v desítce měst po celém světě.Mnozí se také shromáždili před čínskými velvyslanectvími ve velkých světových městech, jako je Londýn, Paříž a Tokio, a před univerzitami v USA a Evropě,“ upozornila také BBC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…