Protesty ve Francii: Ajaj. První mrtví. Z řad zemědělců

24.01.2024 15:19

Rostoucí protesty francouzských zemědělců v úterý přinesly tragédii, když auto najelo do balíků slámy, které demonstranti umístili přes silnici, a srazilo tři osoby. Náraz nepřežila jedna z protestujících, její manžel a dcera utrpěli zranění. „Všichni naši zemědělci truchlí. Náš národ je v šoku,“ uvedl nový francouzský premiér Gabriel Attal.

Protesty ve Francii: Ajaj. První mrtví. Z řad zemědělců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Francouzští zemědělci stupňují svůj tlak na vládu a protestují proti nízkým mzdám, nadměrné regulaci a rostoucím nákladům. V úterý je ale zasáhla tragédie, když auto najelo do balíků slámy, které byly rozloženy přes silnici, a srazilo tři osoby, než se zastavilo o návěs traktoru. Smrtelná nehoda v regionu Ariège v jihozápadní Francii zasáhla všechny protestující.

Žena, kterou auto zabilo, byla podle serveru Euronews.com farmářka, která se účastnila protestů se svojí rodinou. „Všichni naši zemědělci truchlí. Náš národ je v šoku,“ uvedl premiér Gabriel Attal, nově dosazený prezidentem Emmanuelem Macronem při nedávné obměně vlády.  

„Ženě, která při srážce zahynula, bylo kolem třiceti let. Její čtyřicetiletý manžel byl vážně zraněn a hospitalizován a jejich čtrnáctiletá dcera byla ve ‚znepokojivém‘ stavu, který si vyžádal její převoz vrtulníkem k nemocničnímu ošetření,“ uvedl místní prokurátor s tím, že srážka pravděpodobně nebyla úmyslná. Policie zadržela tři cestující v autě k výslechu.

Měsíce trvající demonstrace se v posledních týdnech neustále stupňují. Protestující stavějí dopravní barikády a vykládají zapáchající zemědělský odpad před vládní úřady nebo obracejí dopravní značky vzhůru nohama.

Francie je jednou z evropských zemědělských velmocí, která má silné zemědělské lobby, ale také hlubokou nespokojenost mezi zemědělci, kteří tvrdí, že mají problém vyjít s penězi, přestože pracují dlouhé hodiny, aby uživili zemi a podpořili její export svými produkty.

Vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se snaží uklidnit obavy zemědělců dříve, než jejich hněv přeroste v širší hnutí, jako byly protesty žlutých vest proti ekonomické nespravedlnosti v roce 2019, které snížily Macronovu popularitu a při nichž docházelo k častým násilnostem mezi protestujícími a pořádkovou policií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…