Protiruský předák krymských Tatarů: Současný režim se tu podobá tomu sovětskému

11.12.2014 15:41

Podle Mustafy Džemileva, vůdce krymských Tatarů, je současný režim na Krymu podobný tomu sovětskému. Krymští Tataři se podle něj stávají občany druhé kategorie. Server Aktuálně.cz s místopředsedou Medžlisu přinesl rozhovor. Krymští Tataři jsou podle něj jediní, kdo objektivně brání Rusům s proruským velmocenským myšlením tvrdit, že Krym je ruská země.

Protiruský předák krymských Tatarů: Současný režim se tu podobá tomu sovětskému
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Po ruské anexi se prý z Krymu stal poloostrov nesvobody. Na nové pořádky, které zavádí tamní vláda, doplatili zejména krymští Tataři. Ti nyní čelí tlaku a represím. Předáci krymskotatarského shromáždění Medžlis mají například oficiálně zakázaný vstup do Ruska. Včetně disidenta Mustafy Džemileva.

Na poloostrově se nyní prý žije mnohem hůř než před anexí. „Na celém Krymu byly po změně územního statusu narušeny ekonomické a další procesy. Turistický ruch, který živí velkou část obyvatel poloostrova, se letos hluboce propadl. Kvůli nedostatku vody krachuje zemědělství. Špatně je na tom obchod,“ popsal pro Aktuálně.cz Džemilev.

Na krymské Tatary doléhá situace zvlášť těžce. „Většina totiž stále odmítá souhlasit s připojením poloostrova k Rusku. Dříve se o tom mohlo alespoň otevřeně hovořit. Poslední dobou je zakázáno i to. Objevily se pokusy o takzvanou měkkou deportaci – vytlačení krymských Tatarů z Krymu. Následkem toho nemalé množství našich mladých z Krymu odjelo.“

Sáhnete-li nám na rodiny, bude válka

Džemilev vysvětlil, že jeho krajané jsou vystaveni represím. „Ano, represe skutečně existují. Jejich cílem není přímo Medžlis, ale jsou to především krymskotatarští obyvatelé. Represe jsou mířeny právě na základ našeho hnutí – prostý lid,“ stěžuje si předák. „Vládní orgány se snaží vytvořit dojem, že Medžlis není schopen se jich zastat,“ dodal.

  • Celý rozhovor ZDE

Mustafa Džemilev také pro Aktuálně.cz uvedl, že k žádné radikalizaci krymských Tatarů nedošlo. „Mnohokrát se hovořilo o tom, že v našich horách jsou tábory ozbrojenců. Ani jednou se to nepotvrdilo. My jsme kompetentním orgánům přímo sdělili: Pokud si někdo neusmyslí přijít za našimi rodinami, nemusíte se obávat, že vezmeme do ruky zbraně. Ale pokud přijdete do našich domů – vy nebo vaše jednotky, kozáci, kdokoliv – nebudeme mít na vybranou,“ varoval.

Pouze krymští Tataři, jako původní obyvatelé, mají právní nárok na Krym

„Velké množství obyvatel má ke krymským Tatarům nejednoznačný až špatný vztah. A mnozí tito lidé dnes působí ve státní správě. Po anexi se u nich objevil syndrom vítěze. Tento syndrom má hlubší podtext. Je spojen s tím, že krymští Tataři jsou jediní, kdo objektivně brání Rusům s proruským, velmocenským myšlením tvrdit, že Krym je ruská země. Oni si totiž uvědomují, že pouze krymští Tataři, jako původní obyvatelé, mají právní nárok na Krym. Když došlo k březnovým událostem, tak místním Rusům z Kremlu připomněli, že musejí brát v úvahu i nás,“ tvrdí Džemilev.

Místní vláda se ale podle něj bojí řešit status krymských Tatarů a odmítá také považovat Medžlise za rovnoprávného partnera. Původní obyvatelé jim prý narušují ideologickou konstrukci, o kterou se opírají. „Více než dvacet let operovali s ideologií, že Krym je ruská země, a nechápou, že Rusko je stát, v němž žije velký počet národností a národů,“ říká v rozhovoru Džemilev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…