Provokace v OSN, prasárna na Izrael. Odcházející Kulhánek a nastupující Černochová se shodli

05.12.2021 8:27 | Ze sítí

Poslankyně Jana Černochová (ODS) vystoupila proti rezoluci OSN popírající židovskou historii Chrámové hory. Označila to za „popírání historických faktů a útok na Izrael“.

Provokace v OSN, prasárna na Izrael. Odcházející Kulhánek a nastupující Černochová se shodli
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Valné shromáždění OSN rozhodlo, že významné posvátné místo tří náboženství je arabské. „Tato rezoluce podporuje neměnný historický status Haram al-Sharif,“ stojí rezoluci. Hlasování tak rozhodlo v poměru 129 : 11.

Proti byly například Spojené státy či Česká republika, několik evropských států se zdrželo. Rezoluce byla navíc provokativně schválena v době chanuky, kdy si Židé připomínají právě druhé vysvěcení chrámu. V celé rezoluci přitom o židovské minulosti města nezaznívá jediné slovo.

Mnozí čeští politici včetně poslankyně Černochové tento postup OSN odsoudili na svém facebooku.

„Rezoluce je jasným důkazem, že OSN je pod silným vlivem islámských zemí a nové levice. Jde o opakovaný projev zaujatosti této organizace v blízkovýchodní otázce, kde bych očekávala, že právě OSN bude zachovávat neutralitu,“ píše Černochová.

Zároveň hovoří o popírání historie: „Rezoluce je popíráním historických faktů, snahou o přepisování dějinných skutečností, tradic, ale i současného statu quo. Je to naprosto nehorázný nepřátelský akt vůči Státu Izrael,“ konstatuje. „Nepovažuji to pouze za provokaci vůči Židům či symbolický krok, který je bez dopadů, nýbrž za útok, který má oslabit Izrael a jeho pozici v mezinárodním prostředí.“

„S postupem české delegace se plně ztotožňuji s ohledem na to, jak blízkým partnerem pro naši zemi Stát Izrael dlouhodobě je, ale i proto, že je to postup objektivní,“ uzavírá Jana Černochová.

Proti se hlasitě postavil i končící ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Ten na svém twitteru zveřejnil sjetinu hlasování ve Valném shromáždění, ze které je patrné, že proti hlasovalo kromě Izraele, Česka a Maďarska a USA s Kanadou jen několik menších států. Německo se hlasování raději zdrželo (podobně jako třeba Slovensko), zatímco Francie požadavky Palestinců podpořila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…