Provokatér na protiromské demonstraci vykřikoval "Cikáni do plynu"

01.10.2011 17:33

AKTUALIZOVÁNO Účastníci protiromské demonstrace z Varnsdorfu se dnes slovně střetli s účastníky protestu proti rasismu na Palackého náměstí v Praze, když kolem 15:00 přišli na své shromáždění na stejném místě. Jiným než verbálním potyčkám zabránil antikonfliktní tým a policie, která obě skupiny oddělila kordonem. Varnsdorfským vymezila prostor v horní části náměstí, účastníci protestu proti rasismu zůstali v dolní části. Aktuálně se několik desítek lidí z Varnsdorfu přesunuje před Úřad vlády.

Provokatér na protiromské demonstraci vykřikoval "Cikáni do plynu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Jediným vážnějším incidentem se stalo vykázání mladíka, který ve skupině varnsdorfských naslouchajících projevu místopředsedy DSSS vykřikoval "Cikáni do plynu". Organizátoři akce jej označili za provokatéra.

Obě zhruba stejně početné skupiny několika desítek lidí se nejprve překřikovaly na vzdálenost asi 20 metrů, po tři čtvrtě hodině se ale varnsdorští přiblížili ke kordonu, aby si vše se svými oponenty vyříkali z očí do očí.

Po 16. hodině se vydala skupina asi 60 lidí z Varnsdorfu k Úřadu vlády. Během průvodu se několika anarchistům, kteří se snaží protest narušovat, přiblížit a vyprovokovat menší potyčku, policie proti nim ale bleskově zasáhla.

Před samotným Úřadem vlády se pak setkali obě protestní skupiny znovu a pokřikovaly na sebe svá hesla. Shodly se na jediném: Práce pro Romy. 

Nejsme žádní náckové, rozlítili se varnsdorfští

Varnsdorfští dorazili oblečeni v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". Mimo jiné vybídli své kritiky bezesporu mladšího věku, aby si romské spoluobčany vzali k sobě domů. Na jejich adresu skandovali mimo jiné "Vyhulený hlavy", "Cikáni do Prahy" a "Nic proti tomu, kdo něco dělá".

Účastníky protiromské demonstrace nejvíce rozlítily transparenty "Náckové pryč z Prahy" a "Stop náckům" v rukou odpůrců rasismu. Odmítli, že mají cokoliv společného s neonacismem nebo s krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Bylo mezi nimi ovšem i několik černě oděných mladíků s oholenými hlavami nebo s vlajkou s bílým čtvercovým symbolem.

"Těm lidem tady jde o to, aby si toho vláda všimla a začala problém Šluknovského výběžku konečně řešit," řekl novinářům hlavní organizátor severočeských protestů Lukáš Kohout. Se slovní přestřelkou se podle něj dalo počítat, riziko fyzického napadení ze strany varnsdorfských vyloučil

Hlavní organizátor protiromských protestů se ve svém projevu opřel do krajským představitelům ČSSD Mirku Bernasovi a Petr Bendovi, kteří údajně vydělávají romských ubytovnách, informoval z místa redaktor ParlamentníchListů.cz.

Přítomní na protiromské demonstraci mohli podepisovat petici proti snížení trestu romskému útočníkovi, který v Krupce na Teplicku loni zbil, okradl a znásilnil dvanáctiletého chlapce z dětského domova.

Protesty skončili v 18. hodin, kdy se lidé z Varnsdorfa postupně rozešli a anarchisté už neměli komu stát čelem.


Protiromskou demonstraci nevštívilo jen několik desítek lidí

Protest proti rasismu začal na Palackého náměstí krátce před 14:00, sešlo se na něm podle organizátorů zhruba 60 lidí. Demonstrace ale byla svolána i jako nesouhlas se shromážděním proti obrácené diskriminaci kvůli Romům na Šluknovsku, které bylo na stejném náměstí ohlášeno na 16:00. "Tahle akce by měla být snahou o to, aby byl slyšet jiný hlas než hlas organizovaných rasistů, neonacistů a xenofobů," uvedl jeden z organizátorů ze sdružení Alerta. Umožnili také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory. Jeden z mladíků si například stěžoval na soužití s Romy na pražském sídlišti Černý Most.

Demonstrace začaly na severu Čech v polovině srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností u domů obývaných Romy, pak se nepokoje přesunuly do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám Romů dostali několikrát do střetů s policií.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…