Průser je úplně jinde. Po schůzi s lithiem se objevily další informace

17.10.2017 8:08

Lidové noviny přinesly dnes soubor otázek a odpovědí ke kauze lithium. Včera totiž Sněmovna požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou společností ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD).

Průser je úplně jinde. Po schůzi s lithiem se objevily další informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Australané, pokud budou o těžbu stát a splní zákonné podmínky, na ni mají přednostní právo. Na základě udělených povolení totiž financovali průzkum ložiska. Uvádí to alespoň Lidové noviny. Průzkumná povolení na české lithium se udělovala již kolem roku 2010.  

„Státní podnik Diamo se tehdy mohl zapojit, ale neudělal to, neboť měl od vlády za úkol jen těžbu uranu. Vláda tehdy nepřehodnotila surovinovou politiku a státní podnik na bádání do Krušných hor neposlala. Tehdy stát ztratil možnost přímo se zapojit do těžby. Chování nynějších ministrů to nezmění,“ podotýkají noviny. Upozorňují současně na to, že memorandum není smlouva, zároveň však vyvolává legitimní očekávání. 

„Kdyby se budoucí vláda rozhodla, že nechce, aby se lithium dobývalo, mohlo by to znamenat, že EMH sáhne po arbitráži. Stejné riziko ale platí pro situaci, kdyby stát začal těžit sám, jak se včera usnesli poslanci,“ dodaly noviny se slovy, že vlastnická struktura EMH není v současné době jasná. 

Ke kauze se na svém facebookovém profilu vyjádřil také přední ekologický aktivista Jan Rovenský:

A své řekl také poslanec František Laudát (TOP 09). „Tak mně konečně došlo, proč ta dnešní úporná bitva o lithium. Celých 5 % dnešní světové produkce se používá v lékařství. A víte na co? Uklidňující léky, antidepresiva. No, a co máme v pátek v České republice? Volby přece. Skoro všichni lídři jsou na prášky. Potom se jim divte! Nepadnou jim do urny procenta a jdou se poroučet,“ uzavřel Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…