Průšvih kolem „covidové“ aplikace čTečka. Byl porušován zákon! Černé na bílém

07.12.2023 19:53

Kontroly certifikátů o očkování a podstoupených testech s využitím aplikace čTečka byly v rozporu se zákonem. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Podle rozsudku mohla kontrolující osoba získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu dotyčného. Píše o tom Advokátnídeník.cz.

Průšvih kolem „covidové“ aplikace čTečka. Byl porušován zákon! Černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Navrhovatel se u soudu domáhal zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které bylo vydané koncem roku 2021. Tehdy ministerstvo stanovilo povinnost prokazovat se při vstupu do vybraných zařízení bezinfekčností na základě covid pasů. Ty právě kontrolor načítal pomocí aplikace čTečka. 

Navrhovatel právě poukazoval na to, že prokazováním bezinfekčnosti jsou zasahována práva na ochranu soukromí, protože jsou sdělovány informace o zdravotním stavu. 

Nejvyšší správní soud nyní zkonstatoval, že nařízení bylo v rozporu se zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…