Průšvih, který pro koronavirus nevidíme. Trhy padají, hrozí zhroucení globální ekonomiky

13.03.2020 7:28

Koronavirus opustil Čínu a šíří se světem, globální ekonomika zažívá šok – klíčové akciové trhy padají, upozorňuje ekonom Vladimír Pikora s tím, že nejvíc to je vidět v Evropě. Jenže i když se mnozí tváří, že takový nečekaný vývoj nebylo možné předvídat, globální ekonomika měla podle jeho slov zaděláno na problém už delší dobu, pouze se čekalo na spouštěč větších problémů. „Panika zatáhla ekonomice za brzdu, kterou je třeba odbrzdit,“ píše v komentáři na serveru Reflex.cz a dodává, že dobré na tom je, že koronavirus nás donutí k technologické změně.

Průšvih, který pro koronavirus nevidíme. Trhy padají, hrozí zhroucení globální ekonomiky
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí
Globální firmy varují, že tržby nebudou takové, jaké čekaly, a že očekávané zisky mnohdy nahradí nečekané ztráty. Už nyní poukazují na prudký propad tržeb v Číně. Ta přitom u velkých firem často tvoří klíčový trh.

„Globální ekonomika měla zaděláno na problém a čekalo se na spouštěč větších problémů. Jako akcelerátor posloužil koronavirus, žádná populární černá labuť. Problémy německého průmyslu a exportu jsme viděli už koncem loňského roku, což nelze svalovat na zhoubnou nákazu,“ dodává Pikora.

Nadnárodní instituce až nyní prudce snižují očekávaný růst planety. Mluví prý o hrozbě recese a varují před růstem nezaměstnanosti. „Rizika recese jsou zjevná snad všem. Americký prezident Donald Trump proto přichází s myšlenkou snížení daní. Zároveň chce pomáhat postiženým firmám, aby nebankrotovaly a nepropouštěly,“ přibližuje ekonom. Ovšem podle něj však je nejisté, zda to je dobře. Než začnou podobné kroky účinkovat, bude pro mnohé firmy už pozdě, protože potřebují peníze ihned. 

Problémem mnoha firem světa je, že jsou předlužené a nyní hrozí, že budou mít nedostatek likvidity, protože když uzavřou prodejny, budou mít fixní náklady, ale nebudou mít žádné příjmy. „Mnoho lidí to chápe. Roste nervozita. Situace na dluhovém trhu se proto zhoršuje,“ popisuje situaci Pikora.

Amerika má v této oblasti proti Evropě velkou výhodu. „Američané mají kladné úrokové sazby, a když sazby sníží, trhu pomohou. Evropa má záporné sazby, a ještě zápornější sazby už velký efekt neudělají,“ říká Pikora s tím, že je najednou výhodou, že má Česko vlastní centrální banku, která nyní může své úroky snížit, a to výrazně. „ČNB má mnohem víc manévrovacího prostoru než ECB. Navíc koruna už oslabuje, a působí tak jako tlumič vnějších nárazů, což koronavirus je,“ vysvětluje.

EU již v rámci boje s virem připravuje investiční fond v hodnotě 25 miliard eur, který by měl zmírnit negativní ekonomické dopady nemoci. Těžko podle ekonoma říct, zda to něco vyřeší. „Žijeme v globální ekonomice a nejsme izolovaní, což malé ekonomiky výrazně pocítí,“ podotýká.

Nyní jde podle Pikory hlavně o to, držet paniku na uzdě. „Média nás neustále bombardují alarmujícími zprávami o počtu nakažených a mrtvých. To je přesně to, co podkopává sentiment v ekonomice. A ten je klíčový nejen pro spotřebu, ale i investice. Panika zatáhla ekonomice za brzdu, kterou je třeba odbrzdit. Podle mě nyní tedy nejde ani tak o záchranné balíčky jako o boj s panikou. Je třeba udržet chladnou hlavuvu,“ nabádá.

Česko poskytne podnikatelům, kteří utrpěli ztráty v souvislosti s koronavirem, finanční podporu v celkovém objemu 600 milionů korun. To má prý smysl jen ten, aby firmy nemusely ihned propouštět pod tlakem nedostatečného cashflow a snižování fixních nákladů. Globální trendy to prý ale nemůže zastavit. „Růstu nezaměstnanosti půjde jen těžko zabránit. To se dříve či později projeví v celé Evropě a ve všech rozpočtech,“ upozorňuje ekonom.

Na první pohled se zdá, že Čína má nejhorší za sebou. Do Evropy vtrhla nákaza a podobně jako v Číně za dva až tři měsíce vyprchá a bude zase dobře. Jenže to není jisté. „Tento týden přišla z Číny nejen data o poklesu nakažených, ale také data o nárůstu dovezených nakažených. To tu zatím nebylo. Možná se ukáže, že bylo ukončování restriktivních opatření předčasné,“ říká Pikora.

Otázkou je také reakce globální ekonomiky na to, co bude v Americe. „Pokud Američané propadnou panice a přestanou nakupovat, bude globální ekonomika torpédovaná mnohem víc než dosud. Čína může obnovit výrobu, ale kam bude vyvážet, pokud bude Amerika zabrzděná?“ ptá se dál ekonom.

Závěrem dodává, že na všem špatném lze vidět i něco dobrého. „Současné problémy ekonomiky donutí firmy i vlády ke změnám chování. Najednou mnoho firem pochopí, že řada lidí může pracovat z domova, že není nutné organizovat „mítink“ ani létat na často zbytečné služební cesty. Ekonomika se tím posune,“ uzavírá Pikora s tím, že v důsledku toho budeme modernější a produktivnější a koronavirus nás donutí k technologické změně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…