Průšvih na obzoru? Gazprom vyhlásil „vyšší moc“

18.07.2022 18:50

Červnové snížení dodávek ruského plynu do Evropy podle Gazpromu nastalo kvůli mimořádným okolnostem, které jsou mimo jeho kontrolu. Gazprom se může podle smluv odvolat na vyšší moc v případě, když nastane událost, kterou nemůže ovlivnit.

Průšvih na obzoru? Gazprom vyhlásil „vyšší moc“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Plynové potrubí - ilustrační foto

Podle informací serveru Novinky.cz s odkazem na agenturu Reuters poslal Gazprom svému „velkému zákazníkovi“ 14. června dopis, v němž uvádí, že nemůže splnit své dodavatelské závazky kvůli mimořádným okolnostem, které jsou mimo jeho kontrolu.

Velkým evropským zákazníkem je nepochybně Německo, které v červnu zaznamenalo snížené dodávky ruského plynu přes plynovod Nord Stream 1. Gazprom situaci vysvětloval také problémy s turbínou, která byla na opravě v Kanadě a kterou kvůli západním sankcím nebylo možné převézt zpět.

Gazprom se může odvolat na vyšší moc v případě, když je zasažen situací, kterou nemůže nijak ovlivnit. Aktuálně je plynovod odstaven, protože probíhá každoroční údržba, v posledních týdnech fungoval Nord Stream 1 jen na 40 % kapacity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …