Průzkum: Přispívat rodičům na penzi lidé nechtějí

07.03.2011 6:20

Jeden z hlavních bonusů chystané reformy penzí je i možnost pro lidi v produktivním věku přispět svým rodičům na důchod. Podle průzkumu pro Lidové noviny ale o přilepšení rodičům na důchod nestojí 64% lidí.

Průzkum: Přispívat rodičům na penzi lidé nechtějí

Téměř dvě třetiny lidí nevyužijí možnosti přispět svým rodičům na důchod, kterou jim nabízí vláda v plánované důchodové reformě. Vyplývá to z průzkumu agentury Millward Brown pro dnešní Lidové noviny.O tom, že by rodičům přilepšila, uvažuje asi čtvrtina dotázaných. 

Na tom, že by děti v produktivním věku měly dostat možnost odvádět ze sociálního pojištění jedno procento na důchod rodičům, se v únoru domluvili ministři vlády Petra Nečase (ODS) při debatě o plánované důchodové reformě. Rodiče dvou dětí by si tak v penzi mohli průměrně polepšit o 500 korun měsíčně. 

Celkem 64% účastníků průzkumu uvedlo, že možnosti přispět rodičům na důchod nevyužije, z toho 39% zvolilo možnost "určitě nevyužiji". Sedm procent odpovědělo, že určitě přispěje, 21 procent o tom uvažuje. 

Schwarzenberg: Výsledek dotazování je smutný

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) listu řekl, že výsledek dotazování je smutný, ale ne překvapivý. "Lidé mají pocit, že se o rodiče nemusí starat. Může to být dáno tím, že v tom byly vychováni - že o vše se postará stát," uvedl Schwarzenberg. 

Podle dalších ministrů však vláda lidem reformu špatně vysvětlila, takže účastníci průzkumu si myslí, že by na penzi rodičů přispívali ze svého. "Tak to ale není. Tady je šance převést jedno procento, které by normálně odeslali do státního systému, vlastním rodičům," řekl LN ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). 

Dále čtěte: Bravo, pane prezidente. I Pehe chválí Klause, že si rýpnul do vlády

Sociolog Ivo Možný si rovněž myslí, že výhody reformy vláda lidem špatně představuje, podle něj se však do výsledků dotazování mohla promítnout i proměna mezigeneračních vztahů.

"Nezanedbatelná část dospělých má rodiče rozvedené. Pokud rodina nevyrůstá pospolu, může být snaha přispívat rodičům na penzi menší," upozornil Možný. 

Také ministr dopravy Vít Bárta (VV) má za to, že návrh byl lidem zatím vysvětlen špatně. Dodal však, že Věci veřejné si udělaly vlastní průzkum, kde mezigenerační solidaritu podpořilo 64 procent účastníků.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…