Průzkum: Rajchlovo PRO přes 5 %, Fialova vláda od válu

15.09.2022 13:25

Současná vládní pětikoalice by v případě zářijových voleb podle průzkumu agentury SANEP zůstala ve Sněmovně nejsilnějším uskupením, jelikož by její strany dohromady získaly 32,3 %. Opoziční hnutí ANO je však nadále s 29,9 % úplně nejsilnější stranou ve Sněmovně a pokud by se například rozpadla koalice Pirátů se Starosty, vládní koalici by překonalo. Starostové by se totiž samostatně do sněmovních lavic nedostali, což platí i pro TOP 09 či lidovce. Kartami by mohlo podle průzkumu zamíchat také to, že by ANO svolilo ke koalici s SPD či stranou PRO pod vedením Jindřicha Rajchla. Ta by do Sněmovny podle průzkumu nově také mohla zamířit.

Průzkum: Rajchlovo PRO přes 5 %, Fialova vláda od válu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala. Zahájení kampaně SPOLEČNĚ (ODS a TOP 09) do letošních komunálních voleb na Moravském náměstí v Brně

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Zářijový průzkum společnosti SANEP ukázal, že by aktuálně volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo ANO se ziskem 29,9 %, na druhém místě by nyní skončila dosud nejsilnější strana vládní pětikoalice ODS premiéra Petra Fialy, která by získala 13,1 %. Třetí by pak bylo hnutí SPD, které by získalo 12,6 %.

Čtvrtým politickým subjektem, který by se v září letošního roku dostal do Sněmovny, by byli Piráti se ziskem 7,4 %.

Celý průzkum ZDE

Žádná další ze současných sněmovních stran by pak už nedokázala překonat pětiprocentní hranici a za branami Sněmovny by tak zůstali Starostové (4,5 %), TOP 09 (3,9 %) a lidovci (3,4 %). Nevrátili by se ani komunisté (3,5 %).

Naopak novou – pátou stranou, jež by se dostala do Sněmovny – je strana PRO pod vedením Jindřicha Rajchla. Ta by lehce překonala pětiprocentní hranici a získala by 5,3 %.

Současná vládní pětikoalice by v případě takovýchto výsledků při setrvání koalic byla stále nejsilnějším uskupením, jelikož by dohromady získala 32,3 %.

Změna by však nastala, kdyby se Piráti rozhodli již nepokračovat v koalici se Starosty, jelikož ti by se bez koaličního partnera nedostali do Sněmovny a vláda by přišla o hlasy 4,5 % voličů – to by znamenalo výhru nyní opozičního ANO expremiéra Andreje Babiše, jenž by pak mohl ustanovit vládu i bez podpory jakéhokoli dalšího subjektu.

Šanci by hnutí ANO mělo na vládu, pokud by se nyní konaly volby, také v případě, že by bylo ochotné vyjednávat s SPD Tomia Okamury či právě se stranou PRO. Obě tyto varianty by znamenaly pro Babišovo hnutí většinu ve Sněmovně.

Pokud by ANO bylo ochotné vyjednávat s SPD, měla by současná opozice dohromady až 42,8 % hlasů a tyto dvě strany by tak získaly jasnou většinu. Při spojení ANO a PRO by se takováto koalice opírala o 35,2 % voličských hlasů.

Agentura SANEP volební preference, které by znamenaly vstup nové strany do Sněmovny, komentovala s povšimnutím, že Rajchlovo PRO si nyní polepšilo o 1,4 procentního bodu oproti srpnu, kdy tato strana poprvé přesáhla hranici tří procent.

„Pro tuto stranu je současný zisk volebních preferencí velkým úspěchem, neboť se jedná o poměrně nově vzniklý politický subjekt. Rajchlovi se podařilo během několika měsíců začít sjednocovat dosud roztříštěné hlasy nespokojených občanů, kteří dříve dávali své hlasy ať už Trikoloře, ANO, Přísaze či SPD. Zajímavé ale je, že se ke straně PRO přidala i část voličů ODS,“ poznamenává SANEP.

Rostoucí popularitu Rajchlova uskupení komentoval před několika dny politolog Petr Sokol se slovy, že růst popularity některých stran jako „nástup neznámé strany PRO“ může vzbuzovat debaty. „Je to podivné a zakládá to prostor pro velké spekulace,“ komentoval.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Do průzkumu se zapojilo 1 678 lidí a byli v něm téměř rovnoměrně zastoupeni muži i ženy téměř 55 % respondentů tvořili lidé se základním vzdělání či střední školou bez maturity. Lidé s dokončenou střední školou s maturitou tvořili 31 % respondentů a zbytek byli lidé s vystudovanou vysokou školou.  

Až 62,4 % průzkumu bylo provedeno u lidí s příjmem maximálně 20 tisíc korun, naopak příjem nad 50 tisíc korun mělo jen 2,5 % respondentů. Zbylých 35,1 % má příjmy mezi 20 a 50 tisíci.

Statistická odchylka je agenturou uváděna v rozmezí +- 1,5%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…