Průzkum: Většina lidí chce vládu pevné ruky a rozhodnosti

11.01.2012 19:54

Více než 65 procent Čechů se kloní k názoru, že by měla v čele státu stát vláda s pevnou rukou a někdo, kdo jasně určí, co se má dělat. Názor opačný má desetina respondentů průzkumu agentury STEM.

Průzkum: Většina lidí chce vládu pevné ruky a rozhodnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas s mikrofonem na přednášce

Průzkumy veřejného mínění v dlouhodobém horizontu ukazují, že po vládě silné ruky volá nadpoloviční většina občanů, alespoň od doby tzv. opoziční smlouvy, kdy vládla menšinová vláda Miloše Zemana (ČSSD) s podporou ODS s Václavem Klausem v čele. V roce 2010 dokonce podíl občanů volajících po vládě pevné ruky stoupl dokonce na 70 procent.

Celý průzkum ZDE

Pro jsou především stoupenci KSČM a lidé s nižším vzděláním

Přitom nelze říci, že by si občané přáli autoritářský režim, jako spíše to, že jsou dlouhodobě nespokojeni se slabostí českých vlád. Současný kabinet Petra Nečase (ODS) se sice vymyká držením výrazné většiny poslaneckých hlasů, ale i tento kabinet se často zmítá v koaličních půtkách. Poslední z nich skončila ve středu, když Věci veřejné podpořily po původním zablokování zákon o církevních restitucích.

Podrobnější analýza ukazuje, kdo je hlavním nositelem názoru „bylo by dobře, aby někdo určil, co se tady má dělat“. Jsou to stoupenci KSČM, obecně starší lidé a spíše lidé s nižším vzděláním. Na opačném pólu jsou stoupenci TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…