Průzkum pro Moravce: ANO stoupá, ale zní radost z poklesu SPD

11.06.2023 16:32

Voliči vládní koalice premiéra Petra Fialy (ODS) podle nejnovějšího volebním modelu agentury Kantar CZ, zpracovaného pro Českou televizi, přecházejí k opozičnímu hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše, které je aktuálně nejsilnější politickou silou a má podporu až 33,5 procenta voličů. Lidovci a TOP 09 by se v květnu samostatně do Sněmovny nedostali.

Průzkum pro Moravce: ANO stoupá, ale zní radost z poklesu SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí
Přechod voličů vládních strany má být podle agentury Kantar CZ důvodem, proč nejsilnější opoziční hnutí ANO v květnu posílilo oproti předchozímu měsíci až o 3 procenta a v případě květnového konání voleb by tak zvítězilo se ziskem 33,5 procenta, přičemž vládní občanští demokraté na druhém místě by dosáhli zisku 17 procent a oslovili by tak jen lehce přes polovinu počtu voličů co opoziční ANO.

Právě ODS dle autorů průzkumu, zpracovaného pro Českou televizi, ztrácí své voliče ve prospěch opozičního hnutí expremiéra Babiše. „Zhruba dvě třetiny nově příchozích voličů ANO jsou od stran vládní koalice, zejména od ODS. Mezi důvody je dobře patrná obecná jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění vládního programu nebo špatná komunikace. Zbylá třetina nových voličů ANO se přesunula převážně od SPD. V této souvislosti je respondenty opakovaně zmiňováno, že SPD nemá potřebnou politickou sílu,“ uvedli autoři průzkumu.

Oproti dubnu se sice pořadí politických uskupení nikterak nepozměnilo, změnily se však i preference dalších stran. STAN a Piráti posílili shodně o půl bodu, kdežto lidovci a TOP 09 u voličů ztráceli. TOP 09 oproti dubnu přišla o přízeň až u 1,5 procenta voličů a lidovci u 1 procenta.

Do Sněmovny by se v případě kandidatury jednotlivých stran bez koalic dostalo pouze 5 uskupení. Nejvíce křesel by získalo hnutí ANO s 33,5 procentem hlasů, druhá by byla ODS s 17 procenty, třetí Piráti s 11,5 procentem, čtvrté SPD s 8 procenty a pětici sněmovních uskupení by uzavřeli Starostové s 6,5 procentem hlasů.

Lidovci by byli na čtyřech procentech, komunisté a TOP 09 by měli shodně 3,5 procenta. Sociální demokraté (SOCDEM) se propadli o 2,5 procentního bodu na tři procenta. Přísaha by měla 2,5 procenta a na dvou procentech by byli Zelení i PRO 2022 Jindřicha Rajchla.

Pokud by koalice SPOLU, tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, kandidovala opět ve volbách společně, získala by 24,5 procenta hlasů, tedy o 9 procent méně než vedoucí hnutí ANO. Pětikoaliční vládní strany dohromady by pak získaly podporu u 42,5 procenta voličů, kdežto sněmovní opozice tvořená hnutím ANO a SPD dohromady 41,5 procenta.

Podle modelu by se sněmovních voleb, pokud by se konaly v době sběru dat, zúčastnilo 61,5 procenta občanů. Sběr dat probíhal ve dnech 15. 5. až 2. 6. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…