První místopředseda TOP 09 Ženíšek hrozí lidem peklem

02.11.2017 18:03

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a prozatím stále úřadující první místopředseda téže strany Marek Ženíšek svorně bijí na poplach. Varují před tím, co se chystají provést prezident Miloš Zeman a pravděpodobný příští český premiér Andrej Babiš. Marek Ženíšek dokonce hrozí všem lidem, kteří jen pasivně přihlížejí tomu, co se děje.

První místopředseda TOP 09 Ženíšek hrozí lidem peklem
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Karel Schwarzenberg konstatoval, že prezident Miloš Zeman si ohýbá ústavu, jak je mu libo. Na sociální síti Facebook kníže připomněl, že po vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) prezident Zeman vyžadoval 101 podpisů poslanců. Chtěl tedy jasně vidět, že bude mít vláda většinu. Totéž platilo i o vládě Miroslavy Němcové. Dáma sice Zemanovi 101 podpisů dodala, ale prezident ignoroval vůli tehdejší sněmovny a instaloval vlastní vládu v čele s Jiřím Rusnokem.

Po Andreji Bsbišovi však žádné podobné záruky pan prezident nepožaduje a to navzdory tomu, že Babiš zcela zjevně 101 podpisů poslanců nemá. „Jsme v mimořádné situaci. Máme prezidenta, který nectí ústavní zvyklosti. Je nepřípustné, aby prezident ohýbal své pravomoci podle toho, co se mu zrovna hodí.“

Karel Schwarzenberg doslova napsal:

Prezident Zeman svého času po premiéru Sobotkovi požadoval garanci 101 poslanců a totéž vyžadoval i po Miroslavě Němcové. Sestavením vlády ji ale nepověřil, přestože tuto garanci zajistila. Očividně se tady jedná o prezidentskou zvůli.

Jsme v mimořádné situaci. Máme prezidenta, který nectí ústavní zvyklosti. Je nepřípustné, aby prezident ohýbal své pravomoce podle toho, co se mu zrovna hodí.

Dosavadní první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek zašel ve své kritice ještě dál. Důrazně varoval před tím, aby se k moci dostala vláda Andreje Babiše, která by třeba nezískala důvěru, ale i bez důvěry by si s českým státem mohla dělat leccos. Mohla by např. měnit šéfy tajných služeb, mohla by nepřípustným způsobem tlačit na policii či na státní zástupce a tak podobně.

Kometátoři, politologové a většina politiků sice dnes říkají, že Babiš vyhrál volby, je třeba to respektovat a že s menšinovou vládou stejně šéf ANO nedokáže změnit podstatné demokratické náležitosti ústavy, ale podle Ženíška to samo o sobě nestačí. Babiš sice skutečně nedokáže změnit ústavu, ale jako premiér vlády bez důvěry bude mít až příliš mnoho vlivu na chod českého státu.

Ti, kteří dnes Babiše hájí, to velmi dobře vědí a jen to alibisticky zamlčují, první místopředseda ale všechny varoval, aby se jim toto mlčení jednou nevymstilo. Vypůjčil si k tomu citát italského titána Dante Alighieriho, básníka a politického myslitele.

„Ta nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm lidem, kteří v dobách morální krize zachovávají neutralitu,“ dovolával se slov autora Božské komedie Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…