První ostatky obětí havárie letu malajsijského letadla dorazily do vlasti

22.08.2014 6:30

Na letišti v malajsijském Kuala Lumpuru dnes přistál letoun s prvními těly a urnami 20 malajsijských cestujících, kteří v polovině července zahynuli při katastrofě Boeingu 777 nad východní Ukrajinou. Vláda dnešek vyhlásila dnem smutku a vyzvala obyvatelstvo k pietní vzpomínce a minutě ticha.

První ostatky obětí havárie letu malajsijského letadla dorazily do vlasti
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Letoun Malajsijských aerolinií dorazil z Amsterodamu, kde byly ostatky naloženy. Z 298 lidí na palubě malajsijského boeingu bylo 43 Malajsijců, 195 cestujících pocházelo z Nizozemska. Letoun byl zasažen střelou země-vzduch odpálenou z míst, která kontrolovali východoukrajinští povstalci.

Vyšetřování katastrofy nebylo uzavřeno, první předběžné výsledky pátrání mají být zveřejněny v září. Zajišťování důkazů na místě pádu letadla museli experti z Nizozemska a Malajsie přerušit, protože v bezprostředním okolí neustávaly boje mezi ukrajinskou armádou a vzbouřenci.

Pozůstatky obětí ležely z téhož důvodu několik dní na místě pádu letadla u ukrajinské obce Hrabove. Postupně pak byly převáženy k identifikaci do Nizozemska.

Na letišti v Kuala Lumpuru přihlíželi pietnímu aktu členové královské rodiny a malajsijské vlády. Přistání přímým přenosem přenášely všechny místní televizní kanály. Ostatky obětí budou postupně předány pozůstalým.

Druhý speciální letoun z Nizozemska očekávají v Malajsii v neděli. Z občanů Malajsie, kteří na palubě boeingu zahynuli, bylo zatím identifikováno 30 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…