Prý se lidé neumí chovat, když houkají sirény k poctě hrdinům. Takže Ladislav Špaček vysvětluje, co dělat

09.08.2018 22:48

Na počest trojice českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu poté, co se před nimi odpálil sebevražedný atentátník, se v Česku ve středu rozezněly sirény. Reakce velké části veřejnosti však v tento okamžik nebyla téměř žádná. Řada odborníků včetně toho na etiketu Ladislav Špačka chladné chování odůvodňuje tím, že na to zkrátka Češi nejsou zvyklí a setkali se s novou situací. Někteří si prý navíc mohli myslet, že jde o tradiční zkoušku funkčnosti sirén obvykle připadající na každou první středu v novém měsíci.

Prý se lidé neumí chovat, když houkají sirény k poctě hrdinům. Takže Ladislav Špaček vysvětluje, co dělat
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

O spuštění více než osmi tisíc sirén v pravé poledne na 140 sekund rozhodl premiér Andrej Babiš (ANO). Cílem bylo projevit úctu zesnulým vojákům. Lidé ale příliš solidárních reakcí neprojevili. Na mnohých místech České republiky se tamní obyvatelé i hlasitě překřikovali, aby se při konverzaci navzájem slyšeli, napsal server Lidovky.cz. „Tuzemská veřejnost na něco takového není zvyklá,“ shodují se odborník na etiketu Ladislav Špaček a hlavní vojenský kaplan Jaroslav Knichal, podle nichž proto chladné reakce nejsou příliš překvapivé.

I když byl důvod spuštění českými médii předem připomínán, Češi mají zvuk sirén zkrátka spojený nejen s varováním před různými přírodními nebo průmyslovými katastrofami, ale zejména pak s pravidelnou zkouškou jejich funkčnosti. K ní dochází vždy první středu v měsíci. A právě načasování na druhou srpnovou středu mohlo lidi zmást. „Setkali se poprvé s novou situací. Nevěděli, jak reagovat, protože s tím neměli praktickou zkušenost,“ míní Špaček. „Zároveň spousta lidí ani netušila, o co jde,“ poukazuje někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla na fakt, že se k mnohým informace o symbolickém uctění památky padlých vojáků nemusela dostat.

Řada Čechů v sobě takový návyk stejně nemá, dodal Jaroslav Knichal, hlavní armádní kaplan. Podle něj k tomu nejsme vychováváni. „Neříkají nám to rodiče, ale ani učitelé na školách. Nikdo dětem nevysvětlí, že to není nic špatného, když se zastavím, v tichu se pomodlím nebo zavzpomínám na oběti. Naopak,“ uvedl Knichal. Špaček prý od veřejnosti obdržel na svých webových stránkách v uplynulých dnech několik dotazů, jak se správně za zvuku sirén zachovat. „Signál sirén je totéž jako minuta ticha. Všichni by se měli zastavit, zanechat rozhovorů, pánové, mají-li pokrývky hlavy, by měli smeknout a vydržet minutu či dvě tiše vzpomínat na ty, kteří položili život,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

V mnoha jiných zemích je veřejné uctění památky padlých zcela běžné. Když se po teroristických útocích na newyorské budovy Světového obchodního centra z 11. září 2001 rozezněly sirény uprostřed dne, v ulicích se rázem zastavily tisíce Američanů a cizinců.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…