Prymula: Děláte, jako kdybyste se do hospody už neměli nikdy dostat. Jste problém

10.12.2020 7:57

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka, ale v časech koronavirové epidemie bohužel neplatí, že by lidé byli největšími přáteli PSA. Podle exministra zdravotnictví za hnutí ANO Romana Prymuly se nedaří epidemii zvládat, jak by bylo třeba, problém však podle jeho názoru netkví v protiepidemickém systému zvaném PES, ale v lidech.

Prymula: Děláte, jako kdybyste se do hospody už neměli nikdy dostat. Jste problém
Foto: Hns
Popisek: Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek, ilustrační koláž

Vláda Andreje Babiše (ANO) schválila protiepidemický systém známý pod zkratkou PES, ale po pár týdnech už podle něj vlastně nepostupuje, protože Česko setrvává ve třetím stupni tohoto systému z pěti, i když by se podle kritérií schválených samotnou vládou měla republika přesunout do stupně čtvrtého. 

Podle exministra zdravotnictví za hnutí ANO a epidemiologa Romana Prymuly však není problém v systému PES, nýbrž v lidech. Občané zkrátka a dobře nechodí na testy, protože se bojí, aby neskončili v karanténě a nepřišli o podstatnou část příjmů. Na nemocenské budou mít nárok jen na 60 procent mzdy.

Můžete nakrásně udělat super opatření, můžete super trasovat, ale v trasování je největší problém, že máme minimum kontaktů. I v době, kdy byl život mnohem omezenější, bylo víc kontaktů, než je teď. Nikdo nechce hlásit své příbuzné, lidi z práce, aby neměli problém,“ uvedl k tomu Prymula.

„My sice máme nějaká restriktivní opatření, ale nárůst kontaktů a všeho je enormní. Lidé často dělají, jako kdyby se do hospody neměli už nikdy dostat. Takže tam všichni naběhnou,“ posteskl si.

Exministr se také obává, že lidé se z ekonomických důvodů nepohrnou ani na plošné testování antigenními testy, které vláda plánuje, protože by opět mohli skončit v karanténě a přijít o peníze.

Prý také chápe, že už jsou lidé z různých opatření unavení, ale připomíná, že unavení jsou nejen Češi, ale např. také Němci, jenže ti přijatá opatření dodržují. „Tam ani o prázdninách neexistovalo, že by člověk přišel na benzinovou pumpu bez roušky,“ podotkl expert.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…