Psali o „řádění krajní pravice“, pak z toho vylezlo 300 tisíc lidí, připomíná ekonom Pikora trapas televize. Z práce liberálních novinářů se vytrácí hledání pravdy

27.12.2018 21:41

Ekonom Vladimír Pikora v komentáři pro Reflex.cz vyjádřil svůj názor na to, zda by bylo dobré na internetu zakázat diskuse, které se rojí pod články s nejrůznějšími tématy. „Když zakážeme anonymitu, svoboda poklesne. Lidé se ještě víc budou bát veřejně vyjadřovat,“ říká ekonom, podle kterého by regulování internetu bylo velkou chybou.

Psali o „řádění krajní pravice“, pak z toho vylezlo 300 tisíc lidí, připomíná ekonom Pikora trapas televize. Z práce liberálních novinářů se vytrácí hledání pravdy
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

V úvodu svého textu se Pikora přiznal, že sám zásadně diskuse pod internetovými články nečte. „Obvykle to je žumpa trollů,“ míní a dodává, že občas se v nich ale objeví i zajímavý názor. Do diskusí prý ani nikdy nepřispívá, jelikož jej nebaví diskutovat s nějakým anonymem.

V souvislosti s tím zmiňuje ale například bývalého slovenského premiéra Roberta Fica, který to má evidentně ještě víc vyhraněné. Nejenže nediskutuje, rovnou by diskusi reguloval zákonem. Od médií chce konkrétně v zákoně dvě velké změny: zákaz anonymní diskuse na internetu a právo politika na otištění jeho reakce na článek.

Mnozí čeští politici stále víc ostře kritizují média, která vstupují do politického ringu. Hledání pravdy se z práce liberálních novinářů podle některých vytrácí. I Pikora je toho názoru, že někteří novináři si pletou zprávu a komentář. Ti, kdo píší zprávy, jako třeba veřejnoprávní televizní noviny, nám často místo zprávy podsouvají prý své komentáře. „Spíše nám tak podsouvají své názory jako pravdu,“ dodává.

Pro představu uvádí ekonom příklad, kdy televize hlásila, že v Paříži tento měsíc protestovala krajní pravice. Pak se ukázalo, že protestovalo 300 tisíc lidí. „Některá média říkají automaticky všem nepohodlným křiklounům krajní pravice, i když mají levicové požadavky,“ všímá si Pikora a dodává, že jindy média zase nálepkují, kdo je kupříkladu populista. „To, zda je, či není dotyčný politik populista, však do zpráv nepatří,“ zdůrazňuje s tím, že o tom si má udělat názor sám čtenář nebo divák.

Média tímto opravdu spoluvytvářejí politiku. Někomu straní, někomu záměrně ubližují. Je to globální trend. „Nějakou regulaci tady nepovažuji za vhodnou. Čtenář a divák si na to po čase zvykne a začne si mezi médii vybírat,“ míní Pikora, což podle jeho slov povede k tomu, že bude stále více lidí opouštět televizi a nahrazovat ji internetovými zdroji.

A s papírovými médii to vidí podobně. „Bránit tomu by bylo jako bránit se nástupu e-mailu a adorovat telegraf. Doba se prostě změnila,“ konstatoval.

Kromě toho Pikora poodhalil svůj názor na to, zda by měl mít politik, který byl „popliván“ na deseti stranách, právo odpovědět, jak hlásá Fico. Na to právo podle ekonoma ale rozhodně nemá, pokud je médium soukromé. „Soukromé, ať tiskne komentáře, jaké chce. Ale veřejnoprávní médium zase podobné komentáře vůbec dělat nemá,“ dodává.

Právo na reakce podle Pikory je téměř otázkou přežití. Vliv médií se mění. Klesá význam televize a rozhlasu a roste význam Twitteru. „Dnes si právo může vzít na sociálních sítích každý,“ poznamenal ekonom.

Daleko zajímavější podle Pikory je otázka, zda regulovat internetovou diskusi. Připomíná Ficova slova o tom, že média mají nést odpovědnost za diskusi pod články a zamezit anonymní diskusi. To je podle ekonoma ale těžko kontrolovatelné. Navíc dokud někdo z média neuvidí vaši občanku, neví, kdo jste. „Striktní výklad zákazu anonymity tak povede ke konci diskuse,“ dodává ekonom.

Pokud by prý serverům hrozily každý den milionové pokuty, diskuse prostě zruší. Všímá si, že to už dělá hodně zpravodajských serverů ve světě. A je jich už většina.

Zákazem diskuse tak podle Pikory nic neztratíme. Někteří si prý chtějí hlavně zanadávat, jiní jen soutěží, kdo dřív článek okomentuje. „Tito lidé by tedy zákazem přišli o zábavu, čtenáři by ale nepřišli o žádný relevantní názor,“ říká Pikora s tím, že neškodné lidi, kteří nemají nic na srdci, ale mají mnoho na jazyku, přece není třeba regulovat.

Za jejich příspěvky mnohdy podle ekonoma stojí nějaký problém – jako třeba grafomanie – a na internetu ho ventilují. „Když jim vezmeme možnost diskuse, jejich vnitřní stres se v nich bude tlakovat a pak jednou někde ošklivě vybuchne. Je tedy bezpečnější, když popustí páru na internetu mezi svými. Je to podobné jako zakazovat pornografii,“ říká.

Stejně tak je podle jeho názoru nezdravé vyžadovat podpis u všech výroků a zakázat anonymitu. „Lidé se bojí mluvit. U nás je zatím svoboda. Bojujme za ni. A to i tím, že povolíme diskuse na internetu,“ vybízí ekonom s tím, že jej lidé často obdivují za jeho odvahu, když komentoval Kalouska nebo Babiše.

„Když zakážeme anonymitu, svoboda poklesne. Lidé se ještě víc budou bát veřejně vyjadřovat. Potřebujeme volnou diskusi ke tříbení názorů,“ píše a zmiňuje, že každý, kdo mluví veřejně, si musí zvyknout na kritiku a na lži psané v diskusích. Musí se je naučit ustát.

Závěrem dodává, že podobný jev pozorujeme i s rozmáháním terorismu: Když postříleli první lidi ve Francii, celá Evropa brečela. Letos v prosinci proběhl další teroristický útok ve Francii, další mrtví – a všichni to přešli. Lidé se prý změnili a zvykli si na to, na co se zdánlivě zvyknout nedalo.

Původní text ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…