Publicista sleduje vzrůstající agresivitu „klimatických pátečníků“. A už je prý jasno, o co jim jde skutečně

12.10.2019 10:17

Stávkující davy klimatických pátečníků čítají už několik milionů. Úměrně s tím podle ekonoma a publicisty Jana Ference stoupá jejich agresivita. „Začíná být jasno, že skutečným cílem je změna společenského systému,“ píše ve svém komentáři v deníku MF DNES.

Publicista sleduje vzrůstající agresivitu „klimatických pátečníků“. A už je prý jasno, o co jim jde skutečně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

„Stávkující projevují celkem srozumitelně, oč jim běží: aby hypotéza o příčinách globální změny klimatu, diktovaná mezivládním panelem IPCC, byla prohlášena za jedinou pravdivou a aby celý svět podlehl jedinému úsilí – zastavit tyto změny stůj co stůj,“ píše Ferenc. Připomněl slova mluvčího českých pátečníku Petra Doubravského: „Děláme to opravdu proto, že nám jde o naši budoucnost, protože se o ni bojíme, a bojíme se proto, že starší generace se chovají tak, jak se chovají.“

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
Zastavení klimatické změny může být prý jen záminkou. „Greta prosazuje radikální revoluční změnu. Ale to není jen Greta, to je velmi široké hnutí, které se za ní koncipuje, které připravuje environmentalistickou revoluci. Výsledkem té revoluce bude vnucení nových životních standardů západní euroatlantické společnosti, nového životního stylu. Ten svět tradiční, tak jak jsme na něj byli zvyklí, je svět ztělesňující nějaké tradiční hodnoty, tak Greta přichází, aby tento svět zničila, rozbourala, nahradila jej něčím jiným,“ uvedl Ivo Strejček, bývalý europoslanec a člen správní rady Institutu Václava Klause v pořadu Českého rozhlasu Pro a proti.

Tato slova jsou podle ekonoma adekvátní agresím ochránců klimatu. Dodává, že zastavují dopravu, blokují přístupy do veřejných i soukromých objektů, poškozují cizí majetek. Ignorují prý skutečnost, že jimi oslovovaní a poslední dobou i osočovaní politici se jimi stali proto, že přišli s programem nejen chránit životní prostředí, ale také posílit hospodářskou prosperitu, zachovat sociální smír, pěstovat kulturu, vylepšit školství a zajistit bezpečnost.

Aktivisté prý ovšem svými ultimáty chtějí „rozpoutat diskusi“. Relativizují základní pojmy a právní řád. Své páteční demonstrace nazývají stávkou. Jsou to ale stávky nesmyslné a nelegální. A tak je tedy podle Ferencových slov zapotřebí přistupovat i k jejich zamlženým vysvětlením, čeho skutečně chtějí svým stupňovaným nátlakem dosáhnout.

„Nemyslíme si, že by bylo možné kapitalismus reformovat tak, aby byl slučitelný s fyzikálními limity naší planety. Domníváme se pouze, že kapitalismus se v současnosti ničí sám,“ říká Pavel Vrba, představitel hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí). Toto hnutí má v rejstříku nástrojů mj. občanskou neposlušnost a pořádání „nenásilných blokád silnic“. Takže tak úplně sám se kapitalismus asi nezničí.

Připomíná tak slova Jaromíra Bláhy, experta na ochranu lesů a divoké přírody v Hnutí Duha: „Systém je potřeba změnit decentralizací. Nejde o pád kapitalismu nebo socialismu, musí to jít zcela mimo tyto systémy.“ Nejde tedy o „pád“, ale o „změnu mimo“, aby bylo (v lese) jasno.

Nedávno Český rozhlas vysílal reportáž z Dánska, z experimentální ekovesničky čítající asi 40 domů, kterou si obyvatelé sami postavili ze slámy a hlíny. Pro jídlo si prý chodí na vlastní pole a v obchodech nakupují jen to, co nedokázali vypěstovat sami. Platí za elektřinu, pronájem půdy a jídlo. „Posluchače jistě napadne řada orwellovských otázek, třeba jak si vydělávají peníze? V reportáži je ale zmínka o jakémsi nadačním fondu,“ dodává na závěr Ferenc s tím, že v Dánsku je údajně podobných „alternativních“ komunit na padesát. Je nutné být ostražitý a včas zachytit okamžik, kdy se přívlastek „alternativní“ z podobných reportáží vytratí a bude zaměněn za úplně jiný. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…