Půl miliardy dolarů nám dáte každý měsíc, spočetla Ukrajina Němcům. Řešení: Nová daň

26.10.2022 12:41

O dvě miliardy dolarů každý měsíc od EU si řekla Ukrajina. Poradce prezidenta Zelenského předložil výpočet, podle kterého by třeba Německo mělo posílat 500 milionů dolarů. Měsíčně. V Berlíně kvůli tomu začínají uvažovat o zavedení zvláštní „solidární“ daně pro superbohaté.

Půl miliardy dolarů nám dáte každý měsíc, spočetla Ukrajina Němcům. Řešení: Nová daň
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace, která byla spojena s pietním aktem za oběti útoku v Petrohradě před ruskou ambasádou v Berlíně

Ukrajina si řekla Německu o pravidelnou měsíční podporu ve výši 500 milionů dolarů. Prostřednictvím vyjádření ekonomického poradce prezidenta Zelenského Alexandra Rodňanského pro mediální skupinu Funke byly prostředky, které Ukrajina měsíčně od Západu potřebuje, vyčísleny na čtyři až pět miliard dolarů.

EU by podle něj měla přispět dvěma miliardami, Německo samo by z této částky mělo pokrýt 500 milionů.

Rodňanský předložil výpočet, podle kterého ukrajinské HDP v důsledku války propadlo o 35 procent. Západní kompenzace by tento výpadek mohly zmírnit. „Stát musí fungovat, důchody se musejí vyplácet,“ připomněl prezidentský poradce.

Kromě toho by Ukrajina kvůli útokům na svou energetickou infrastrukturu uvítala před nastupující zimou dodávky dieselových generátorů, nouzových generátorů nebo mobilních elektráren.

V německé vládní koalici se začaly ozývat hlasy, že ukrajinské požadavky by se měly splnit. Nejhlasitěji to řekla Saskia Eskenová, lídryně vládní sociální demokracie. Eskenová, která je společně s Larsem Klingbeilem spolupředsedkyní nejsilnější parlamentní strany, dokonce vyzvala k zásadní reformně daní, která by umožnila tyto náklady pokrýt.

Základem jejich představ je zavedení daně z majetku.

„Abychom mohli nadále financovat akceschopný a solidární stát, který drží naší zemi pohromadě, podporuje rekonstrukci Ukrajiny a nezavírá oči před globální potravinovou krizí, musíme konečně zavést solidární odvod z majetku superboháčů,“ vzkázala politička.

K jejímu postoji se přidal i Dietmar Bartsch, předseda poslaneckého klubu Die Linke, nejlevicovější strany Bundestagu. „Potřebujeme celoevropskou účast superboháčů (v němčině v obou případech použit termín ,die Superreichen'). Nesmí se stát, že normální daňoví poplatníci, trpící inflací a růstem cen energií, budou platit válečné účty sami,“ dodal poslanec Bartsch.

Ten současně vyzval, aby k obnově Ukrajiny byl zpeněžen zabavený majetek ruských oligarchů.

Výzvy politiků jsou reakcí na slova spolkového kancléře Olafa Scholze o „Marschallově plánu pro Ukrajinu“. Ten představil v úterý společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Na konferenci o obnově Ukrajiny v Berlíně mimo jiné řekl, že obnova této země je „generačním úkolem“, srovnatelným s obnovou Německa a západní Evropy po druhé světové válce.

Poválečný projekt obnovy v letech 1948- 1952 stál v přepočtu na dnešní částky 150 miliard dolarů.

Současně německý Spolkový sněm schválil projekt podpory domácností v energetické krizi, který má do roku 2024 stát 200 miliard euro.

Parametry této pomoci, které se má dostat nejen domácnostem, ale i firmám, vyvolaly v některých členských zemích včetně ČR zděšení, takto podporovanému průmyslu podle některých nebude možné konkurovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…