Putin chce kapitulaci Ukrajiny. Macron mu prý řekl, že lže sám sobě

03.03.2022 18:36

Odhodlaný ruský prezident Vladimir Putin dál pokračuje v intenzivní invazi na Ukrajině. „Chce odzbrojení Ukrajiny a její kapitulaci,“ sdělil francouzský prezident Emmanuel Macron po dnešním (čtvrtečním) telefonátu se šéfem Kremlu, který si vyžádala ruská strana. To nejhorší podle Macrona teprve přijde.

Putin chce kapitulaci Ukrajiny. Macron mu prý řekl, že lže sám sobě
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Putinovy požadavky však francouzský prezident označil za nepřijatelné a obává se, že „to nejhorší teprve přijde“. „Situace v terénu je nepopiratelně velmi nepříznivá. Zdá se zjevné, že Vladimir Putin trvá na svých pozicích, na vůli demilitarizovat Ukrajinu a na její kapitulaci, což je jednoznačně nepřijatelné,“ uvedl Macron.

„Lžete sám sobě a hledáte záminky,“ řekl podle médií Macron Putinovi. „Vaši zemi to vyjde draho, vaše země zůstane izolovaná, oslabená a velmi dlouho bude čelit sankcím,“ řekl Macron Putinovi podle francouzského úředníka citovaného agenturou Reuters. V Putinových slovech podle tohoto informovaného francouzského činitele nebylo „nic, co by nás mohlo uklidnit“.

  • Původní zdroj ZDE

V jednání s Moskvou je podle francouzského prezidenta „zapotřebí důslednost v principech a v sankcích“, ale zároveň je nutno usilovat o „mírový dialog“, což Macron pokládá za velmi obtížné.

Od propuknutí války na Ukrajině si oba státníci telefonovali už potřetí. Dnešní (čtvrteční) hovor trval hodinu a půl, uvedla agentura AFP s odkazem na Elysejský palác. Putin kritizoval Macronův středeční projev k národu a jeho klíčové výroky o dění na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…